Гневни родители в Пловдив окупираха евангелистка църква, примамвала децата им

https://www.24chasa.bg/region/article/9797753 www.24chasa.bg
Десетки жители на "Коматево" се събраха на протест и влязоха в двора на евангелистката църква "Жътвари". Снимки: Авторът

Няма нищо притеснително, отвърнаха от "Жътвари"

С възгласи "Излезте отвън!" десетки жители на пловдивския квартал "Коматево" влязоха в двора на евангелистката църква "Жътвари", негодувайки от похватите на нейни представители, с които приобщавали децата им с различни лакомства и игри.

"Не сме съгласни да примамват децата ни с бонбони и всякакви други съблазни",категорични са коматевци. Много млади хора, предимно родители, протестират в неделния ден. Те се събраха пред детската градина, а на метри от нея - в бившия стопански двор е църквата "Жътвари". В момента там тече неделна служба и има около 7-8 вярващи. Изведнъж протестиращите се насочиха към двора на църквата и влязоха, като поискаха да разговарят с нейни представители. Там обаче в момента върви служба.

"Представители на тази църква ходят по парка в квартала и дават бонбони на децата ни, нямаме представа какво съдържат", притеснена е Звезделина Кирякова.

Тя и останалите родители не са съгласни с похватите на тази църква. "Никой от квартала не желае детето му, без знанието на родителите, да му се дава да яде каквото и да бъде то. Най-малко от гледна точка на здравето. Никой няма право да кани детето някъде и да го черпи с каквото и да е", категорична е Кирякова.

И други майки и бащи се притесняват от действията на "Жътвари". "Горе-долу от година функционира това учреждение, но до момента не знаехме, че ще започнат да приобщават деца от квартала. Сметнахме, че ще си провеждат своите служби с техни представители и решихме, че е добре. Но като разбрахме, че викат и деца, без родителите им да знаят, това вече е обезпокоително", допълни Звезделина.

Постепенно родителите започнали да разпитват децата си какво им дават и настръхнали.

"Притеснява ни, че тази институция е на метри от детската градина в квартала. Разбрахме, че в парка, където децата се събират, ходят представители на "Жътвари" да ги придърпват за разни игри. Това силно ни смущава. Не сме говорили с пасторите, но сме силно обезпокоени", категорична е и Катя Пенчева.

"В никакъв случай мястото на тази църква не трябва да е до детската градина. Организират групи по 10-ина деца да влизат в двора на църквата. Черпят ги и ги пускат да играят безплатно на батути. Ако бройката е над 10 деца, им казват "Изчакайте, защото Исус не иска сега да влезете. Де говорят от името на Бога", разказа Елена Андреева.

Тя смята, че това е отклонение от православната вяра и не е начинът, по който да приобщават деца

"Прекалиха. Сложиха табела с надпис "Голяма детска църква" и окичиха с балони. Ние в "Коматево" си имаме църква", категорична е Андреева

"Идвам от Ракитово с дъщеря си и племенницата ми. Не виждам никакъв проблем", каза 42-годишен мъж, който чакаше да влезе на служба. Той обясни, че църквата е регистрирана и напълно законна. Действала от много години у нас. "Проповядва обич, добрина и честност. Какво лошо има", каза вярващият мъж, който твърди, че е от с. Йоаким Груево и идвал в "Коматево" да се моли. И друга представителка на "Жътвари" смята, че няма нищо обезпокоително.