Пак ЦИК ще назначава РИК-Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/9797958 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Мястото за секретар на 13-членната Районна избирателна комисия /РИК/ за Добричкия избирателен район спъна консултациите при областния управител Красимир Кирилов за определянето на състава й. БСП и ДПС не отстъпиха от предложенията си и след дадената 10-минутна почивка по време на консултациите. От ДПС заявиха категорично, че такова е указанието им от централата и те няма да отстъпят от предложението си – за Мелекбер Абил. От БСП Мая Димитрова посочи, че предложението на коалиция „БСП за България” е за Руслава Гаврилова, която е била зам.-председател на предишната РИК. За нейния професионализъм се изказаха представителите от „Демократична България”, подкрепиха я и от „ГЕРБ-СДС” и „Изправи се! Мутри вън!”. За предишната РИК също секретарското място се оказа препъникамък, тогава пак имаме предложения и от БСП, и от ДПС. Така отново ЦИК ще назначи служебно РИК-Добрич. Разпределението в нея е следното - за „ГЕРБ-СДС” – 4 места, за „Има такъв народ” – 3, за „БСП за България” и ДПС - по 2-ма, и за

„Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” – по 1, като ръководството й е председател, двама зам.-председатели и секретар.

Общинският председател на ГЕРБ-Добрич, Красимир Николов предложи от коалиция „ГЕРБ-СДС” за председател на комисията Цонка Велкова, която оглавяваше РИК-Добрич, за изборите на 4 април, както и общинската избирателна комисия на последните местни избори в Добрич.

От „Има такъв народ“ поискаха зам.-председател - Диана Далакманска.

От „Изправи се! Мутри вън! издигнаха за председател Християн Христов. Впоследствие оттеглиха предложението и приеха мястото на зам.-председател. От „Демократична България“ предложението беше за член - Диляна Василева.

Още в началото на консултациите Красимир Николов заяви, че не бива те да се превръщат в пазар или място за предизборна агитация и че РИК е колективен орган. От „Изправи се! Мутри вън!” заявиха, че предлагат председател заради проблемите с машинното гласуване в секции в Добрич. Николов отговори, че проблем е имало в две секции , а софтуерът на машините не е в правомощията на РИК.

На консултациите беше казано и това, че ЦИК въз основа на протокола ще определи ръководството на комисията по своя преценка.