Рисунки на деца от Кюстендил в образователните брошури на ВСС

https://www.24chasa.bg/region/article/9800576 www.24chasa.bg

Картини от конкурса на Кюстендилския окръжен съд и районните съдилища в Дупница и Кюстендил - "Приказки и картини за съда, правдата и справедливостта 2020" са използвани за илюстрации на новата брошура на ВСС "Независимост на съдебната власт".

Тя ще бъде разпространена сред участниците в образователната програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/ 2021 г.", която се осъществява съвместно от ВСС и МОН.

В брошурата са използвани за илюстрации 4 картини от конкурса на окръжния съд в Кюстендил и 2 - от конкурс на Добричкия районен съд.

Над 120 творби и 116 ученици от Кюстендил, Дупница, Сапарева баня и Бобов дол участваха в изданието на конкурса „Приказки и картини за съда, правдата и справедливостта 2020“.

Магистратите от Кюстендил и Дупница с подкрепата на ВСС планират той да стане традиционен за учениците от Кюстендилска област. Следващото му издание ще бъде през септември-ноември.

Образователната брошура „Независимост на съдебната власт“ започва с послание към учениците: „Независимостта е основна ценност на съдебната власт, гаранция за върховенството на закона и за справедлив процес. Израз е на фундаменталния принцип в правото, „че никой човек не може да съди по свое дело“. Необходима е, за да бъде съдебната власт ефективна и безпристрастна."