Добрич все още е в червената зона въпреки спада на случаите на COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/9801051 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

107 случая на COVID-19 са регистрирани и проучени за периода от 10-16.май в област Добрич - съобщава директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова. Медицинските лица са две – един лекар, един рехабилитатор, двама учители, един ученик и две лица помощен персонал в детска градина.

За посочения по-горе период РЗИ отчита 669 общ брой изследвани с RT - PCR тестове и бързи антигенни тестове за COVID-19 лица от областта в лаборатории в страната, а общият брой на поставените под карантина е 185.

Карантинирани като контактни са 12 деца и 2 лица от персонала от първа група на детска ясла № 5 в Добрич. Разпоредени са противоепидемични мерки в Дом за стари хора в село Ведрина, община Добричка, заради регистрирано огнище в социалната институция. От потвърдените случаи през периода 27 са хоспитализирани, от тях 9 в интензивно отделение.

Към 16 май заболяемостта е 124 на 100 000 жители на 14-дневна база, като Добрич все още е в червената зона, въпреки трайната тенденция стойностите да намаляват - посочва директорът на РЗИ и допълва, че за посочения период в областта са поставени 3686 дози ваксина срещу COVID-19.

„РЗИ разполага с достатъчни количества от 4-те вида ваксини, налични в страната – Астра Зенека, Пфайзер, Модерна и Янсен, и ежедневно ги предоставя на общопрактикуващите лекари и разкритите имунизационни кабинети в областта. Апелираме гражданите да заявяват желанието си за ваксиниране пред личните си лекари, за да получат максимално бърз достъп до ваксина. Другият начин за заявяване на желание за ваксиниране е през електронния регистър”- – уточнява д-р Ангелова.