Запалени бали с отпадъци задимиха Девня (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9801426 www.24chasa.bg

Огромен пожар в двора на частната фирма в Девня, лицензирана за третиране на отпадъци е избухнал в събота. Пламъците са обхванали балирани пластмасови опаковки, текстилни и кожени отпадъци, излезли от употреба гуми и метални варели, съобщават от РИОСВ – Варна.

Очевидци са подали сигнал на „Зелен телефон“ за пожар в промишлената зона на Девня, база „Деко“. Три екипа на пожарната са се озовали незабавно и са успели да потушат стихията, съобщават от пресцентъра на полицията във Варна.

При направената проверка е установено, че пожарът е възникнал в част от имота с площ от около 3 дка, отдадена под наем на фирма, която притежава Регистрационен документ за дейности по третиране на отпадъци.

Запалени бали с отпадъци задимиха Девня (Снимки)

Контролът за качеството на атмосферния въздух по време на пожара се извършваше с мобилна автоматична станция, позиционирана до в кв. „Повеляново“, гр. Девня и Автоматична измервателна станция “Изворите“, гр. Девня. Резултатите по контролираните газови замърсители на атмосферния въздух са под пределно допустимите концентрации.

Кадри: БНТ
Кадри: БНТ

Данните за периода 14-15 май от разположената в гр. Девня, АИС „Изворите“ също са значително под нормите по всички контролирани замърсители на атмосферния въздух, уверяват от екоинспекцията.
На фирмата са дадени две предписания – да се преустанови незабавно изгарянето на отпадъци и да се представят в РИОСВ-Варна документи за всички установени към момента на проверката отпадъци на площадката.