Гледат отново делото срещу двамата чужденци за контрабанда на 16 тона прекурсори

https://www.24chasa.bg/region/article/9801454 www.24chasa.bg

Делото срещу двамата холандски граждани - Робърт Писени и Курт Миделдорп, обвинени за контрабанда на 16 тона прекурсори за наркотици ще се разглежда отново. При първото разглеждане делото приключи с присъда от по десет гоини за всеки един от двамата. Тя обаче беше отменена от Апелативен съд- Варна, поради констатирани процесуални нарушения и производството беше върнато за ново разглеждане. В хода на съдебното следствие новосформираният съдебен състав си направи отвод и така се стигна до днешното разпоредително заседание.

Според обвинителният акт, Робърт Писени и Курт Миделдорп са обвинени за това, че в периода от 26.01.2017 г. до 16.03.2018 г. при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешение, пренесли през Митнически пункт „Пристанище Варна - Запад; над 16 222 тона прекурсори за производство на наркотични вещества.

Както "24 часа писа" предметът на контрабандата е в особено големи размери на обща стойност 5 989 762,88 лв. и представлява особено тежък случай. 51-годишният нидерландец Робърт Писени и 56-годишният му белгийски съучастник Курт Миделдорп бяха арестувани на 7 юни 2018 г. след среща, на която уговаряли детайли около бъдещи доставки, включително и кокаин. Двамата бяха заловени след едногодишно наблюдение. Досъдебното производство за контрабанда бе образувано на 10 февруари 2017 г. по сигнал на служители от Митница-Варна. При проверка на контейнер в порт Варна-запад, пътуващ от Лаос през Виетнам и Варна до Нидерландия бяха открити 5000 литра прекурсор за производство на наркотика MDMA. Нелегалната стока била маскирана като почистващ препарат за прозорци и била предназначена за нарколаборатории за екстази в Белгия, Великобритания и Нидерландия, които снабдявали пазара в ЕС и Азия.
Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. Прекурсорите PMK –(4,297 тона) APAA (7,525т.) и APAAN (4,400 тона) били декларирани като почистващ препарат за прозорци.
Днес защитниците и подсъдимите изразиха становища по въпросите, които се разглеждат в разпоредително заседание и направиха искане за изменение на мярката за неотклонение на двамата от „задържане под стража“ в по-лека, мотивирайки се с влошеното здравословно състояние на Курт и с продължаващото
близо 36 месеца задържане. Адвокатите и подсъдимите заявиха, и че са допуснати съществени процесуални нарушения във фазата на досъдебното производство – липса на превод на всички материали по делото, непредявяване на веществени доказателства
и забележки към обвинителния акт, които ограничавали правото на защита на двамата чужденци. Отделно поискаха разпит на двама прокурори, наблюдавали разследването по делото, оспорена беше и подсъдността му.
Варненският окръжен съд прецени, че няма основания за връщането на делото на прокуратурата и че обвинителният акт отговаря на законовите изисквания. Като недопустимо определи искането за провеждане на разпит на двамата прокурори, наблюдавали разследването, тъй като са страна в производството. 

Снимка: Архив