Ученици от Ловеч се включиха в международна онлайн среща по "Еразъм+"

https://www.24chasa.bg/region/article/9802768 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

90 ученици от 5 и 6 клас на ОУ "Васил Левски" - В Ловеч и петима учители се включиха в международна онлайн среща, която се проведе с ученици и учители от Испания, Италия, Унгария, Турция и Полша по програма "ЕРАЗЪМ +", проект"STEM + A AROUND US", съобщиха от пресцентъра на общината.

"STEM + A AROUND US" е проект по Ключова дейност 2 - "Стратегически партньорства", сектор "Училищно образование", Проекти за "Партньорства за училищен обмен". Финансиран е с 24 405 евро, а училището работи по него от 2018 год. Проектът акцентира върху обучението чрез интеграция на отделените предмети, които децата изучават в училище и връзките между тях. Активното участие посредством практическо приложение и преживяване на наученото са основните принципи залегнали в този образователен модел. Това води до развитието на такива базови способности у всяко едно дете като: лесна приспособимост, адаптивност в бързо и непрекъснато променяща се среда и умения за работа в екип.

При реализирането на дейностите по проекта са били осъществени мобилности в Турция, Италия, Унгария и България, но след разпространението на COVID 19 и наложените противоепидемични мерки в различните държави се наложи международните срещи в Испания и Полша да бъдат проведени онлайн.

В рамките на онлайн срещата испанският екип беше организирал много и разнообразни интерактивни дейности, насочени към развитие на знанията и уменията на учениците в областта на математиката, науката, инженерството, технологиите и изкуството. Работният език за участниците беше английски език. Чрез използването на различни софтуерни продукти като "GeoGebra" и "SketchUp" децата изготвиха свои модели на Танграм пъзели, както и проекти за 3DТанграм ключодържатели. Участваха в изследователски задачи, свързани с различните източници и форми на енергия в природата, начините за нейното спестяване и опазването на околната среда. Изготвиха и представиха свои проекти. Чрез "LearningApps" се включиха в различни образователни игри.

Децата от различните държави разказаха как се е променил живота им в обстановката на разпространението на COVID 19, споделиха полезен опит и добри практики от обучението онлайн, през което всички държави - партньори преминаха в различен етап.