Отново съдят двамата отвлекли и пребили таксиджия във Врачанско

https://www.24chasa.bg/region/article/9802966 www.24chasa.bg
Подсъдимите биячи в съда по време на делото им през 2018 г. Снимки: Архив на автора.

Във врачанския окръжен съд днес се проведе разпоредително заседание по наказателно дело, по което подсъдими са 29-годишният Милен Младенов и 27-годишният Евстати Евстатиев, които са обвинени в това, че през декември 2016 г. от парка в село Хайредин са отвлекли Венцислав Тодоров от с. Манастирище, като деянието е извършено от двамата по особено мъчителен и опасен за здравето на пострадалия начин.

Двамата мъчители на таксиметровия шофьор веднъж бяха осъдени от врачанския окръжен съд през декември 2018 г. на по 12 години затвор. Присъдата обаче бе отменена от по-горната инстанция, а делото бе върнато на прокуратурата за отстраняването на редица процесуални грешки. След това срещу Евстатиев и Младенов бе повдигнато нова обвинение.

През зимата на 2016 г. разправата започнала още с поръчката на таксиметров автомобил от Козлодуй, където младежите се намирали. Курсът бил поет от пребития Тодоров, който въобще не предполагал какво ще му се случи след броени минути. Той качил двамата биячи и потеглил на път за Хайредин. Минути по късно в колата се заформил спор, който прераснал в побой над таксиджията.

Отвлечения и жестоко пребит таксиметров шофьор Венцислав Тодоров.
Отвлечения и жестоко пребит таксиметров шофьор Венцислав Тодоров.

Милен и Евстати буквално го потрошили от бой и го оставили проснат на задната седалка, след което поели управлението над жълтата кола. Малко по-късно двамата спрели колата и отново започнали да налагат младежа, който изпаднал в безсъзнание, потрошили и колата му. Така без много да му мислят го изхвърлили на пътя до село Хайредин и отпрашили пеша.

Мъжът е бил намерен в безпомощно състояние от случайни минувачи, които веднага съобщили в полицията и на мястото пристигнали линейка на спешното в Козлодуй и патрулка. Свидетелите разказали, че открили спрял таксиметровия автомобил със счупени стъкла, а до него в безсъзнание лежал 23-годишният Венцислав. Състоянието на таксиджията било много тежко.

Въпреки липсата на каквито и да е ориентири униформени от Враца и Козлодуй веднага сформирали група, която да търси извършителите. За часове били разпитани десетки свидетели, прегледани били камери и много бързо униформените хванали следите на извършителите. Двамата биячи веднага били арестувани.

По искане на пострадалия Венцислав той бе конституиран като частен обвинител и граждански ищец. Съдът прие за съвместно разглеждане в наказателния процес предявения от него граждански иск от 60 000 лева. Сумата е обезщетение за нанесени неимуществени вреди на Венцислав от престъплението, като искът е предявен солидарно срещу двамата подсъдими.

Съдът даде ход на разпоредителното заседание и изслуша страните,които не направиха  възражения за допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила. Делото ще премине по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица, включени в списъка към обвинителния акт.

Съдът насрочи следващото редовно заседание по делото да бъде на 22 юни.