Кметът на Пазарджик награди пенсионер, измъкнал съсед от горящия му апартамент

https://www.24chasa.bg/region/article/9803370 www.24chasa.bg

Кметът на Пазарджик Тодор Попов награди с плакет "За проявена смелост и саможертва при спасяването на човешки живот" 75-годишният Кирил Цанков, който спаси живота на съседа си като го измъкна от горящия му апартамент.

Вечерта на 9 май Кирил и съпругата му Маглена усещат силна миризма на дим и виждат, че гори апартамента на съседа им над тях, в жилищната кооперация в централната част на Пазарджик.

Без да се двоуми Кирил Цанков разбива вратата на пламналото жилище, докато съпругата му звъни на 112. Целият апартамент е изпълнен с дим и пламъци, но с риск за собствения си живот Кирил открива припадналия и обгорял собственик на горящото жилище Даниел Живков и с неимоверни усилия успява да го измъкне от огнения капан на стълбищната площадка.

С 40% изгаряния пострадалият Даниел е приет на лечение в пловдивската болница "Св.Георги", където се възстановява. Животът му е вън от опасност благодарение на всеотдаиния му съсед Кирил Цанков. " Какво друго можех да направя? Ще го измъкна, разбира се. Ако Даниел беше загинал, после как щях да легна и да спя спокойно", лаконично разказва за случилото се Кирил.

Освен плакета той получи от кмета Попов и малка парична награда.