Над 3300 зрелостници от Варна на матура по БЕЛ утре

https://www.24chasa.bg/region/article/9803429 www.24chasa.bg

3313 зрелостници от Варненска област ще се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература  на 19 майг. Те са разпределени в 41 училщни сгради,  съобщи Розета Заркова - изпълняващ длъжността началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Днес сградите, където ще се проведе изпит, ще бъдат дезинфекцирани. 

Във всяко училище ще бъдат осигурени защитни предпазни средства – маски или шлемове, в случай, че някой от зрелостниците или квесторите не носи лични такива със себе си.

В деня на изпита всички сгради, които имат повече от един вход ще бъдат отворени и ползвани, за да няма струпване на хора. При влизането на входовете ще има медицинско лице, което ще измерва температурата само, ако влизащият има видими грипоподобни симптоми. В сградите, където има термокамери, температурата ще се измерва на всички влизащи.

В сградите се влиза задължително с маска или шлем, по желание и ръкавици, които всеки трябва да си носи. След настаняването на изпитното място, зрелостникът може да свали маската си, ако пожелае.

На входа трябва да се покаже документ удостоверяващ самоличността на зрелостника, като той може да е и шофьорска книжка, както и служебната бележка, че точно в тази сгради трябва да се яви на изпит. Тя може да е на хартиен носител или на телефона. След влизане всеки оставя личните си вещи, които няма да му бъдат нужни за изпита, в прозрачен плик надписан с името му. Зрелостниците трябва да носят химикал пишещ с черен цвят. Допустимо е да си носят вода и личен дезинфектант. Изпитът започва в 8.00 часа, а учениците трябва да са в изпитните зали в 7.30 часа.