Стерилизатор замени карантината на книгите в регионалната библиотека в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/9804439 www.24chasa.bg
Снимка Авторката

Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич закупи UV – стерилизатор за книги, който обработва 6 броя срещу много широк спектър от патогенни бактерии /срещу COVID и други вируси/ - съобщават оттам. UV машината за дезинфекция почиства, освежава и обеззаразява книжния фонд, който е над 406 000 библиотечни единици. Тя дава възможност ползваните книги и периодични издания да се заемат веднага, защото времето за стерилизация едновременно на шест документа е само 30 секунди. Така се гарантира здравето на читателите и на библиотекарите, а библиотечният фонд е по-добре съхранен.

Новата придобивка е в интерес и на ползвателите на периодиката в общата читалня, заемните за дома, сектори „Книгозаемане”, „Изкуство”, „Работа с деца”.

Книгите на свободен достъп и в книгохранилищата поемат много прах, а тези, които са в непрекъснато обръщение се замърсяват и с бактерии, с вируси, полепващи не само върху кориците, но и по вътрешните страници. По време на пандемията, върнатите книги от читателите се заделяха за 72-часова карантина, преди да бъдат пуснати в обръщение, но тази мярка не е достатъчна и е в ущърб на читателите. Почистването на книгите с четка и прахосмукачка е трудоемко и неефективно, и не води до 100% обезпрашаване и обезпаразитяване.