Близо 6000 души ще честват Светите братя в Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/9804502 www.24chasa.bg
Виолета Динкова, директор на общинския отдел "Оразование" в Силистра

Справянето в училищата с COVID пандемията е още един успех за българското учителство, казва директорудйд на общинския отдел "Образование" Виолета Динкова

1280 деца в общинските детски градини и 4000 ученици в училищата, както и 580 педагогически специалисти ще честват празника на Светите братя тази година в Силистра.

"Образователната система в общината включва 10 детски градини, 4 държавни училища, 11 общински училища. Четири са центровете за подкрепа на личностното развитие и едно специализирано обслужващо звено", разкри в навечерието на деня на българската култура директорката на общинския отдел "Образование" Виолета Динкова.

"Втора година светът не е същият, предизвикателството COVID-19, което сполетя човечеството промени много аспекти на живота, в това число и образованието. Много бързо и без подготовка и опит, на който да се позоват учителите, трябваше да преминат от обучение в реална среда към обучение в електронна", обясни Динкова.

Според нея ясно е колко стресова е била тази ситуация за учителите и за директорите на училища, които пък са създали условията към преминаване на дистанционното обучение.

"Мисля, че справянето в училищата с COVID пандемията е още един успех за българското учителство. Разбира се, има какво да се желае и сигурно някои неща ще бъдат прецизирани и ще се подобряват, но най-важното е, че това поколение учители положи началото, което ще послужи като опит за следващите поколения.

В навечерието на най-българския празник пожелавам на всички учители творчески и професионални успехи, да преодоляват предстоящите препятствия със същата лекота, с която се справиха с обучението в електронна среда", казва в приветствието си Виолета Динкова по повод Деня а българската просвета и култура.

Динкова сподели, че в ръководения от нея отдел са постъпили по предложение на училищата 69 номинации на педагогически специалисти, в това число директори и заместник директори и учители, за награждаване.

Комисия, назначена от кмета д-р Юлиян Найденов, определи 27 специалисти да получат награда за постигнати значими резултати в системата на образованието през учебната 2020-2021 г.

Планирано е церемонията по награждаването да се проведе в Дунавския парк на 20 май - четвъртък. На следващия ден кметът д-р Юлиян Найденов ще награди завършващите випуска, постигнали отлични резултати в обучението.