Черешите в Пловдивско закъсняват - излизат след 10 дни, но скъпи

https://www.24chasa.bg/region/article/9804798 www.24chasa.bg
Така изглежда в момента ранният сорт "Бигаро Бюрла" в градините на Красимир Кумчев, ще е готов за беритба след 10 дни

Първите череши в Пловдивско ще са на пазара не по 24 май, както преди, а в края на месеца. Узряването им се забави заради хладната пролет, твърдят производители от Родопската яка. В други години по това време вече се предлагаха първите плодчета.

"На 17 май в предишни години вече берях и пълнех касетки.А сега все още са розови. След 10 дни ще е готов сортът "Бигаро Бюрла", който е ранен и един от най-вкусните", каза пред 24plovdiv.bg агрономът Красимир Кумчев. Той отглежда 100 дка череши край село Трилистник се надява, че реколтата му ще е богата.

Природата е била благосклонна и не е имало слани. Според Кумчев много производители в Пловдивско обаче не са извършвали редовно резитба и не са торили. Затова повечето плод ще е дребен и ще е подходящ за преработка. А хубавата череша за консумация е с диаметър 24-25 мм. 

"Очаквам най-ранните сортове, които не са и сладки, да се появят по сергиите на висока цена до края на седмицата", каза той.

Миналата година по това време на пазара до Гребната база вървяха по 14 лв. за килограм. "Още не са за пенсионери", каза тогава търговка на възрастна пловдивчанка и жената си тръгна леко огорчена. То добави, че по други пазари е видяла плодчетата по 7 лева.

Не е изключено и сега да се предлагат на такива баснословни цени.

Според Красимир Кумчев след 2 седмици ще започне продажбата на масовите череши. Миналата година тръгнаха от 4 лева и паднаха до 2, 70 лв. Вероятно и т.г. ще е същото", прогнозира той.

Докато овошките в неговия масив са натежали, то в Маноле се оплакват, че черешите им са съсипани от късния сняг.

"Ситуацията в Пловдивско не е еднаква. Някъде стопаните ще се радват на много плод, а другаде, където има слабо измръзване или лошо опрашване заради хладното време добивите няма да са добри", коментира шефът на Овощарския институт проф. Стефан Гандев.