5 години затвор и глоба за събирач на кредити, държал се като мутра

https://www.24chasa.bg/region/article/9813584 www.24chasa.bg

Окръжният съд в Търговище наложи 5 години "лишаване от свобода" и глоба в размер на 5000 лева на мъж, принудително събирал задължения, съобщиха днес от Апелативната прокуратура във Варна. 40-годишният Н.К. от София трябва да изтърпи наказанието си при "общ режим в затвора.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативния съд във Варна.

Н.К. е осъден за това, че при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, с цел да принуди петима души да върнат заемите си към кредитна институция, ги заплашил с насилие и с убийство, поясняват от прокуратурата. При това деянието било придружено и с нанасяне на лека телесна повреда на двама от тях.

Обвиняемият работел като офис мениджър във фирма за бързи кредити в София. През декември 2017 година той бил командирован в офис на фирмата в град Търговище, като една от задачите му била да се заеме с уреждане на забавени плащания.

Според обвинението, на 11 и 12 декември 2017 г. софиянецът организирал и осъществил срещи с двама мъже и три жени, които имали задължения към кредитната институция, която представлявал. Във всички случаи той се държал агресивно с клиентите и отправял към тях и към семействата им различни закани и заплахи за саморазправа, нанасяне на побои и дори се заканвал "да ги убие". Двамата мъже станали жертви не само на вербална, но и на физическа агресия от страна на Н.К., който още в началото на срещите си с тях им нанасял по няколко удара с цел да ги респектира. Поведението на мъжа и неговите действия довели до сериозни притеснения и страх у потърпевшите.