В 550 секции в Бургаско ще се гласува машинно, с филм и тренажор показват как

https://www.24chasa.bg/region/article/9823613 www.24chasa.bg
Михаил Хаджиянев

От 700 секции в Бургаска област 550 от тях ще бъдат оборудвани с машини за предстоящите избори на 11 юли, съобщи шефът на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев след първото заседание на комисията, на което участва и новият областен управител проф. Мария Нейкова.

Убеден съм, че както винаги най-големият избирателен район ще се справи и с предизвикателството на машинното гласуване и ще се проведат честни и прозрачни избори, заяви Хаджиянев. И поясни, че за улеснение на избирателите да не се получават струпвания ма много хора на едно място в по-големите секции ще бъдат инсталирани по две машини за гласуване.

150 са секции с под 300 избиратели и в тях ще се гласува с хартиени бюлетини-

Според председателят на РИК заради по-бързата обработка на гласовете при машините се очаквало резултатите да бъдат обобщени още до 5,30 сутринта на 12 юли. За безпроблемното протичане на вота по подръжка на техниката щяло да се разчита и на експерти, които ще бъдат на разположение в деня на вота. Въпросът бил обсъден с ЦИК и служебното правителство, което обещало да мобилизира достатъчно кадри по места.

Межудв,еменно пък РИК ще пуска кратък филм за избирателите, в който ще покаже как се гласува машинно. Той ще е с времетраене от 2 минути.

Добре би било да се осигурят и пробни машини, на които гражданите да се упражняват с машинното гласуване. Те могат да бъдат поставени на различни места като супермаркети и молове. Подготвя се и интернет приложение, което да е симулация на провеждането на вота. Разчитаме на медиите с оглед провеждане на регионална информационна кампания, за да дадем възможност на гражданите на Бургас да се запознаят по най-добрия начин как ще се извършва гласуването, за да бъдат избегнати всякакви спекулации и страхове, каза шефът на РИК.