Световни концерни стъпват в новата промишлена зона на Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/9827213 www.24chasa.bg
Изграждането на новата промишлена зона край Меден рудник напредва с бързи темпове.

Вече има 3 официално подадени заявки за инвестиции

Кметът Димитър Николов предложи на общинския съвет да даде зелена светлина на три големи компании, които искат да инвестират в новата индустриална зона край к-с Меден рудник – Фаза 2 на Индустриален и логистичен парк – Бургас. Успоредно с напредъка по изграждането на терените и прокарването на подземни комуникация като ток, вода и интернет, по които общината работи от две години, вече са заявени официално първите инвестиционни намерения.

На този етап три търговски дружества искат да изградят предприятия и да създадат работни места в зоната край Меден рудник, която е с обща площ от 600 декара. Това са ТИСЕНКРУП МАТИРИАЛС БЪЛГАРИЯ ООД, СТАРТ ИНЖЕНЕРИНГ АД и САТУРН-2 ООД.

Намерението на ТИСЕНКРУП МАТИРИАЛС БЪЛГАРИЯ, посочено от самия инвеститор, е следствие от политиката на немския концерн Thyssenkrupp AG и цялостната пробългарски икономически ориентирана политика на немските инвестиции. Изборът за разширяване дейността на дружеството на територията на България и конкретно в Бургас е надделял след продължително обсъждане и задълбочени анализи от страна на немския концерн, както и при конкуриране с дружества в съседни държави от региона. Инвеститорът заявява готовност, планове и ресурс да реализира един уникален за българските стандарти проект, включващ иновативен логистичен център, отговарящ на най-високите европейски критерии.

Идването на инвеститор като ТИСЕНКРУП показва страшно много като солидност от наша страна и приемане на Бургас като реален субект, който може да осигури условия за бизнес. Когато стъпят в някой регион, това е на първо място сигнал към големите компании от техния ранг, а след това и оценка на качеството на местната власт, включително на национална и данъчна политика, каза Димитър Николов, който призова общинските съветници да гласуват докладната за провеждане на търг за желания от ТИСЕНКРУП парцел с незабавно изпълнение – като знак на добронамереност към инвеститора, който да види, че в България процесът по реализация на една инвестиция може да се случва бързо.

Инвестиционното намерение на инженеринговата компания СТАРТ ИНЖЕНЕРИНГ е свързано с разширяване на дейността й и разнообразяване на производството с нови продукти в гр. Бургас, изразяващо се в асемблиране на най-висок клас разпределителни уредби ниско и средно напрежение на Simens и Schneider Electric мотор контрол центрове, както и табла за автоматизация.

САТУРН -2 има готовност да разшири производството си на ел. инсталации, климатизация и заваряване.

Междувременно местният парламент одобри предложението на кмета Димитър Николов за сътрудничество между Община Бургас, Община Пловдив и СНЦ Клъстер Тракия икономическа зона в процеса за привличане на инвеститори.

През последните години Община Бургас усилено работи по изграждане на индустриални паркове край града за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места. Северната промишлена зона край езерото Вая е запълнена с работещи и новостроящи се предприятия, а терените в малката зона край Българово са продадени и новите предприятия се изграждат едно след друго. Вече работеща, но с потенциал да се разраства, е индустриална зона Мадика, където общината започна да изгражда довеждаща инфраструктура.

С изграждането на Северния обход на Бургас ще се отключи перспектива за развитие на следваща бизнес зона при Пети километър, заяви Николов.