Бъбреците на 38-годишен в Пловдив обхванати от тумори, борят се за живота му

https://www.24chasa.bg/region/article/9859603 www.24chasa.bg
Проф. Димитър Шишков

Младият мъж минал през 4 болници, не успели да сложат точна диагноза

Битка за живота на 38-годишен пациент с тежко онкологично заболяване водят в клиниката по урология на "УМБАЛ-Пловдив" (бившата Окръжна болница). И двата бъбрека на младия мъж са обхванати от злокачествени процеси. Те са първоизточникът за откритите метастази в белия дроб, принудили пациента да потърси помощ.

"Лошото е, че е минал през 4 лечебни заведения в Пловдив, които не са успели да установят откъде тръгва туморното заболяване, т.е. къде е първичният рак, а това на практика е забавило терапията", обясни проф. д-р Димитър Шишков. Той се е заел с лечението на младия мъж. Проф. Шишков е сред водещите уролози у нас, преподава и Тракийския университет в Стара Загора.

Той е направил лапароскопска операция на по-слабо засегнатия от тумора бъбрек. С лазер е изпарена съседната тъкан. Така частичната резекция на органа позволява той да съхрани нормалните си функции.
След около 20 дни предстои да бъде направена същата интервенция и на другия бъбрек, за да се спаси поне част от него. След това пациентът ще може да продължи лечението си с химиотерапия и лъчетерапия.