Датчик спаси от обир 1 млн. лв. за пенсии във Видин (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9861377 www.24chasa.bg
Бандитите влезли оттук, но след като обезвредили портиера, били спрени от охраната на пощата. СНИМКИ: БИ ТИ ВИ

Маскирани нападнаха пощата, сложиха белезници на гард, но алармата ги прогони, без да вземат парите

Датчик на охранителна фирма спаси обир на 1 млн. лв. за пенсиите на възрастните хора във Видин, след като трима маскирани опитаха да ги задигнат.

Наглото нападение е станало в централната поща на крайдунавския град около 5 сутринта в неделя. Изплащането на пенсиите започва в понеделник.

По неофициална информация бандитите дошли с черно беемве. Трима слезли от него, маскирани и въоръжени. Влезли през страничен вход, обезвредили охранителя, нает от “Български пощи”. Той бил в стаичката си, а престъпниците го завързали с белезници.

След това тръгнали към трезора, където се съхранявали пенсиите, но датчик на охранителната фирма, наета от пощите, ги спрял. След като се задействала алармата, бандитите избягали, без да вземат и стотинка, а на място пристигнали полицаи и служители на охранителната компания.

След осуетеното нападение във видинската поща започна задочен спор между местната прокуратура и “Български пощи” за това дали добре са пазени парите.

Според зам. окръжния прокурор Владислав Вашев е била “констатирана ужасяваща безотговорност от страна на “Български пощи” . Обвинителят дори нарече провала на грабежа “щастлива случайност”. След това, запитан от журналисти за повече детайли, прокурор Вашев все пак обясни, че всъщност пощите са имали 2 линии на защита. След гарда имало и датчици на охранителна фирма в трезора, който апашите опитали да разбият. Именно неговото включване спасило парите, защото престъпниците избягали. 

Затова и “Български пощи” са категорични, че са спазени всички изисквания на наредба 6 за охрана. “В резултат на своевременната реакция на органите на МВР и охранителната фирма, с която работят пощите, обирът е предотвратен”, напомниха от държавното дружество. И поясниха, че именно взетите от пощата мерки са сред причините парите да останат непокътнати.

“Не би трябвало да се съобщават сумите”, каза за “24 часа” Денчо Балев, директор на дирекция “Сигурност” в “Български пощи”. И обясни, че такава информация заплашва живота на служителите. “Имаме много добра координация с охранителната фирма. Ежеседмично се прави оценка на риска и се вземат мерки из всички пощи в страната”, добави Балев.

Няма да има забавяне на пенсиите и графиците ще бъдат спазени, заяви пък служебният министър на транспорта Георги Тодоров. И посочи, че е разпоредил вътрешна проверка.

Полицията издирва нападателите. Работи се по всички версии, включително участие на вътрешен човек.

Неофициалните коментари за престрелката между прокуратурата и МВР са свързани с напрежение, което се е пренесло от национално на местно ниво в последните седмици.