Ваксинират масово "Столипиново", местни лидери агитират с личен пример

https://www.24chasa.bg/region/article/9867294 www.24chasa.bg
Преобладаващата част от жителите на "Столипиново" не е ваксинирана.

- Шефката на РЗИ-Пловдив: Сега е моментът за имунизация на учениците

- Готови сме да пратим екипи и в дискотеките, каза д-р Манчева

Три пункта за ваксиниране се разкриват в "Столипиново", където от събота стартира масова ваксинация. Етнически лидери първи ще дадат пример.

Това договориха водачи от квартала на среща с кмета на район "Източен" Иван Стоянов, шефа на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева и директора на здравеопазването в общината д-р Калин Калинов. Присъствал е и и.д. началникът на Шесто РУ Кирил Рангелов.

От страна на местните водачи са били около 10 души, сред които Еньо Петров, Айри Мурад и Шенко Паздъров. Те обещали пълно съдействие.

Масово хората от квартала не са ваксинирани, което крие риск при нова вълна. "Заради самоизолация успяха да се позапазят досега. Но един нов взрив на зараза може да се окаже с тежки последици", обясни д-р Манчева. Съвсем човешки тя ги посъветвала да не се колебаят. "Обясних им, че ако не ми пука за тях, изобщо няма да им говоря за ваксини", посочи шефката на РЗИ.

Първият изнесен пункт ще бъде в двора на училище "Пенчо Славейков". При наличие на интерес, ще бъдат разкрити още два.

Иван Стоянов обяснил, че се е ваксинирал, независимо от прекараното боледуване. Етническите лидери обещали да отидат със семействата си и да дадат личен пример. Казали, че ще предават на живо в социалните мрежи ваксинацията, за да предизвикат интерес и да мобилизират повече хора. Столипиновци обаче настоявали да им поставят само РНК препарати. Посъветвани били и децата над 12 г. също да се имунизират.

Д-р Манчева е помолила директорите на гимназии в Пловдив да направят сондажи с родителите и учениците също да бъдат ваксинирани. Според нея сега е времето това да стане.

Тя е говорила и с представители на нощни заведения. "Ако се съгласят, готови сме да отидем в дискотеките и да ваксинираме", посочи шефката на РЗИ.