Скандални нарушения на матурата за 4 клас във Варна, петима квестори пред уволнение

https://www.24chasa.bg/region/article/9869378 www.24chasa.bg

Директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за IV клас, което се проведе на 27 май, съобщават от МОН. В пет училища в страната на учениците не е пуснат правилният аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове.
Петима квестори от ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна са с предупреждение за уволнение.

Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари т.г.
За неосъществен контрол и допуснати нарушения със „забележка“ е наказан директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Старо Оряхово, община Долни чифлик в област Варна.

С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст.

След проверка на всички 57 307 писмени работи на четвъртокласниците са открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл, допълват от министерството.