Първанов за съюза БСП-АБВ: Закъсня, но по-добре късно, отколкото никога

https://www.24chasa.bg/region/article/9871648 www.24chasa.bg
Президентът Георги Първанов /2002-2012 г./ обяви, че съюзът между БСП и АБВ е закъснял, но добави: "По-добре късно, отколкото никога". СНИМКИ: Авторът

Президентът /2002 - 2012 г./ очаква съборът на Бузлуджа на 3 юли да даде силна мотивация на левите избиратели

Да, съюзът между БСП и АБВ закъсня, но по-добре късно, отколкото никога. Ръководствата на двете партии трябваше да изстрадат няколко поредни загуби, на моменти тежки поражиня в морално-политически смисъл, и да се върнат към онази идея, която ние реализилахме преди повече от 20 години, когато формирахме голямата лява "Коалиция за България". Сега тя не е толкова мащабна, но все пак е стъпка в правилната посока и се надявам, че този път резултатите ще бъдат по-добри. Така днес президентът Георги Първанов /2002 - 2012 г./ и бивш лидер на политическа партия АБВ отговори на въпрос на "24 часа" дали сегашния съюз между двете леви партии не е закъснял.

Георги Първанов представи в Стара Загора книгата си "Пътуване към паметта", в която разказва и за събитията отпреди 20 години.

На представянето на книгата на Геори Първанов
На представянето на книгата на Геори Първанов "Пътуване към паметта" днес в Стара Загора дойде и зам.-председателят на 44-ото народно събрание Емил Христов.

Той допълни: "Мога да кажа нескромно, че съм дал начален тласък на разговорите между двете леви партии с една моя среща с г-жа Корнелия Нинова през месец май. След това започна и оперативният диалог, в който двете ръководства се разбраха принципно и идейно. Доколкото разбрах, имало е оферти към АБВ за коалиции на тези избори и от други места, включително и от хората на Жан Виденов - това чувам от нашето оперативно ръководство на АБВ. Но този въпрос е решен за мен още преди Корнелия да се появи на хоризонта - през 1996-1997 година".

Първанов научи от журнилистите в Стара Загора, че тази година БСП ще проведе традиционния си събор на връх Бузлужда на 3 юли - един месец по-рано от началото на август, когато обикновена са тържествата на Историческа поляна. С този събър ще бъде закрита предизборната кампания на левицата и ще бъде отбелязана 130-годишнината от създаването на социалистическата партия.

По този повод Първанов каза: "Нямам покана за събора на 3 юли. Той започна и дълго беше събор на БСП, по едно време стана събор на лявата алтернатива, сега май пак се върна на изходната си точка. Но това е традиционно силно мероприятие, независимо в какво положение, в каква криза е левицата. Така че дано Бузлуджа този път бъде важен опорен пункт, да даде силна мотивация на левите избиратели, които са разачаровани".

С препратка към днешната годишнина от деветоюнския преврат през 1923 г. "24 часа" запита президента Първанов, който е историк, дали вижда днешни измерения в някогашния лозунг "Помни 9 юни - пази 9 септември" и дали е възможно България пак да е заплашена от диктатура. Той отговори: "Днес прочетох, че 9 юни е и световен ден на приятелството, така че им различен поглед към тази дата. Това в кръга на шегата. Тъй като познавам добре историята, не бих казал, че е било чак диктатура, но познавам добре и периодите на тежко диктаторско насилие. Тъй като съм демократ по душа, винаги ме е смущавало пренавиването и мачкането, извинявам се за по-свободния израз, на опонента. Особено когато той е в опозиция.

Но идват избори - хората ще кажат своята тежка дума. И ще ни поднесат една сложна ситуация, което повече от предния път ще изисква преговори и компромиси. Защото и ако този път няма правителство, по-добре да си ходим".