Голям празник вдигат в Яврово, селото на Хайтов (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9871651 www.24chasa.bg
Църквата в Яврово, откъдето ще бъдат изкарани иконите. СНИМКА: 24 часа Пловдив онлайн

Изкарват иконите от църквата с шествие, после правят курбан

Вдовицата на писателя Жени ползва къщата в селото

Празник на китното село Яврово, дало на България Николай Хайтов, се организира в събота. Община Куклен, църковното настоятелство и читалище „Пробуда-1923“ канят всички жители и гости да присъстват на древния обичай "Вдигане на куните", познат още като "Черковане", съобщават от местната управа.
В селото постоянните жители са около 60, но през лятото надхвърлят 200. Разположено е над Асеновград и от него се открива чудна панорамна гледка към Тракийската низина.

В 10.00 часа иконите ще бъдат изкарани от църквата и ще започне шествието до параклиса „Св.св.Константин и Елена“. След това в центъра на Яврово ще има курбан за здраве и музикална програма с начален час 16.00 часа.
Празникът е традиционен за местната общност и носи белега на една древна традиция, свързана със стремежа на хората за плодородие и по-добър живот, а по-късно с християнската религия по тези места.
Смесването на езически обичаи и вярвания с традициите на ортодоксалното християнство в празника още веднъж доказва желанието и стремежа на българина към запазване и съхраняване на всичко ценно в неговата духовна култура. По традиция празникът се провежда през май, на осмия четвъртък след Великден.
Описанието за честването на древният обичай е дал самият Николай Хайтов в монографията на село Яврово. Навремето зад хоругвите, носени от млади момичета, са вървели пет-шестотин жители на селото, предвождани от попа и старейшините, призвани да осъществят обхождането на светите места около населеното място и да извършат молебствията за здраве и берекет. Ритуалът завършва с освещаване на обредните хлябове и жертвения курбан, а песните и народните танци следват обредите до късна вечер.

В селото е запазена родната къща на Хайтов. Домът, обитаван от писателя, сега се ползва от вдовицата му Жени, твърдят местни. Синовете на писателя също идвали до Яврово.