Кметът на Ловеч търси съдействие от здравния министър

https://www.24chasa.bg/region/article/9873852 www.24chasa.bg
Корнелия Маринова Снимка Архив

Кметът на Ловешка община Корнелия Маринова бие тревога заради преместването на прокуриста на МБАЛ д-р Атанас Атанасов в София, както и от пенсионирането на директора на РЗИ д-р Анета Винева.

"С тревога и загриженост се обръщам към Вас по повод последните административни решения, които имат пряко отражение върху сектор "Здравеопазване" на територията на Община Ловеч." Това пише Маринова до д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

В писмото се сочи още, че МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД - Ловеч е здравното заведение, което обезпечава населението с необходимото болнично лечение и медицински грижи за хората, нуждаещи се от хоспитализация, включително с COVID инфекция и отделения за лечение на такива, без коронавирусна инфекция, с капацитет и широк спектър от дейности.

Освен населението на Ловешката община, в МБАЛ се лекуват и болни от цялата област и други градове, включително и здравно неосигурени. Поради голямата концентрация на пътно-транспортни произшествия в региона, всички пострадали постъпват в болницата по спешност.

Посочва се, че недостигът на медицински специалисти е хроничен проблем, под въпрос е съществуването на акушеро-гинекологичното отделение. "Голяма част от персонала работи на две места, с усилия задържаме медицинските кадри дори в пенсионна възраст, подпомагаме болницата включително с наши служители от общинското здравеопазване, привличане на дарители, извършване на текущи ремонти, осигуряване на подходящи битови условия за стажанти, предоставяме ведомствени жилища за настаняване на медицински лица с потребност. По искане на Съвета на директорите Общинският съвет в Ловеч одобрява средства за закупуване на апаратура за лечебното заведение, и въпреки многобройните ни писма до МЗ и поставяне на въпроса на Общите събрания, нашето акционерно участие в годините не се увеличава със стойността на закупените активи и към настоящия момент е 10,74 %."

Припомня се, че подобна е ситуацията и в Регионалната здравна инспекция в Ловеч. Там с минимум персонал, успешно реализират държавната политика в областта на здравеопазването и се справят с всички предизвикателства на COVID."

По-нататък в писмото се казва: "Независимо, че Министерство на здравеопазването е принципал със 74,25 %, Община Ловеч е акционер в Многопрофилната болница за активно лечение със своите 10,74 %. Същата се намира на наша територия и съграждани ни имат същите права на качествена и достъпна стационарна помощ, насочена към диагностика и активно лечение, възстановяване и укрепване на здравето (в подкрепа на това и статистиката, че една трета от населението на Ловешка област живее именно на територията на Община Ловеч), както и жителите на столицата.

"Изразявам своето безпокойство от тези действия и се надявам проблемът да е комуникационен, а не дискриминационен. Всички ние очакваме преди предприемане на действия, отстраняващи медицински специалисти от работните им места, Вашите експерти да изготвят локални анализи и проучвания, относими към съответните структури. Същото би дало възможност на ръководството на Министерство на здравеопазването да взема информирани решения.

Надявам се, че ще предприемете спешни действия за компенсиране на недостига на медицински специалисти за сферата на здравеопазването в Ловеч.

Защото всички решения в сектор "Здравеопазване" са единствено за сметка на нашите съграждани", завършва писмото Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч.