Врачка си търси 13 пендара в съда, но данъчните вече ги продали на търг

https://www.24chasa.bg/region/article/9874779 www.24chasa.bg

Пловдивският апелативен съд отказа да възобнови дело за измама и остави без уважение искането на осъдената на 5 г. затвор Надежда Василева, която се рекламирала като ходжа. Тя е извършила множество измами, като е разваляла черна магия по телефона и е вземала крупни суми и злато за това.
Василева е настоявала за възобновяване на водено през 2018 г. наказателно дело срещу нея на ниво пловдивски окръжен съд, пред който тя е обжалва наказанието си от предходната инстанция.
Апелативните магистрати прецениха, че искането е процесуално допустимо, но разгледано по същество е неоснователно.
Според тях обществената опасност от дейността на подсъдимата е завишена заради самото деяние, както и от броя на пострадалите лица и начина, по който са били манипулирани и заблудени. 

"Дейността на Василева показва проявено хладнокръвие и безчувствие към чуждата болка и нещастие, користни подбуди за извличане на облага именно от това", пише в решението на Апелативния съд. Подсъдимата е мотивирала „клиентите“ да й дават пари и златни пендари, за да развали направените им магии, като причинената имотна вреда многократно надвишава критерия „големи размери“ към момента на извършване на деянието. Това, както и усложнената престъпна дейност при продължавано престъпление, са все отегчаващи вината обстоятелства, смятат апелативните магистрати. Подсъдимата е останала недоволна и от разпореждането на съда относно веществените доказателства по делото, по-конкретно с 13 златни пендара, които са отнети в полза на държавата. Присъдата в тази част вече е изпълнена и пендарите са продадени на търг от НАП – Пловдив през 2020 година.
Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.