Вината на "Домейн Бойар" следват световните тенденции и са вече веган

https://www.24chasa.bg/region/article/9874786 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на "Домейн Бойар" Евгени Харамлийски разкри, че всички вина на фирмата от реколта 2020 г. са веган френдли.

Арт винен туризъм ще развива най-големият производител на еликсирите у нас

"От реколта 2020 г. и занапред всички вина, произвеждани от "Домейн Бойар", ще бъдат веган френдли. Това не означава, че не може да ги съчетаем с бяла риба или с месни деликатеси, а че не използваме никакви животински продукти при бистренето, филтрацията и стабилизирането на виното. Преди например, в технологията на бистренето се ползваше белтък". Това съобщи в четвъртък изпълнителният директор на "Домейн Бойар" Евгени Харамлийски.

6,6 млн. бутилки е годишният капацитет, с който сега работи най-големият винопроизводител в страната "Домейн Бойар". Създадената едновременно в София и в Лондон през 1991 г. компанията на 10 юни отбеляза тържествено своята 30-годишнина в най-голямата си изба - "Сините скали" в Сливен. Нейният капацитет е 16 милиона тона.

Избата е построена през 1999 г., а първото вино в нея е произведено година по-късно. За времето си това е била най-голямата инвестиция във винарството в този район на Европа - 30 милиона лева. Модерната изба работи по най-съвременните винарски технологии и е проектирана и построена от световноизвестната австралийска компания "A&G Engineering", чието дело са едни от най-модерните световни винарни, сред които и половината в Австралия.

Днес тук се трудят 172 човека, като десет процента от хората са с трудов стаж над 20 години, което говори за лоялност и много опит.

Годишно компанията изкупува около 6500 тона грозде, предимно от районите на Шумен, Варна и Тракийската низина. Произвежда от него над 5 милиона литра различни вина от всички ценови класове. 48 процента от тях са за износ, като най-далечната му дестинация е Япония. Сред основните пазари на избата са още Великобритания, САЩ, Канада, Белгия, Япония, Холандия, Дания, Швеция, Китай, Мианмар, Хонг Конг, Полша, Чехия, Русия и много други. Портфолиото на компанията се състои от над 250 вина собствено производство и внос от цял свят. Най-новият й бранд е виното "Болгаре" - червено, бяло и розе, което следва традициите на старите български винари.

"Дори и изправени пред глобална криза, ние успяхме да отбележим ръст и да достигнем обороти от близо 20 000 000 лв. за 2020 г. Изключително горди сме, че популяризираме все повече качествата на българското вино по света", допълва Евгени Харамлийски. В историята на компанията например се отличава факта, че вината на "Домейн Бойар" са единствените български вина, които са присъствали в листите на Бъкингамския дворец и парламента на Великобритания.

"При нас около 51 процента от производството ни са бели вина, розето отнема по равно от количествата на белите и на червените - то е 5-6 процента. Това е така, защото следваме търсенето на пазара. В последните 7-8 години българите се научиха да пият повече вино за сметка на високоградусните алкохолни напитки", казва още Харамлийски.

Изпълнителният директор допълва още, че е особено горд и с факта, че 30 процента (една трета) от международните награди за вина, които идват всяка година в България, са спечелени от "Домейн Бойар".

Следвайки световните тенденции и стремежа на компанията към устойчивост и дългосрочна екологична политика, производството преминава изцяло към работа с олекотени бутилки с цел да се използват по-малко природни ресурси.

Любезните домакини имаха още една изненада за своите гости - те обявиха, че за разлика от други фирми, които развиват винен туризъм с акцент на СПА процедурите, те ще акцентират на арт винен туризъм. И като начало са превърнали избата си в Сливен в музей на съвременото графити изкуство.

Това става възможно благодарение на таланта на художника Станислав Трифонов-Насимо, който за 45 дни, заедно със своите помощници, изпълни във винарската изба в Сливен най-големия графити проект в Източна Европа, като върху 11 винификатора - индустриални съдове за вино изрисува в огромни картини пътя на виното, който повтаря етапите в човешкия живот от плодородието и раждането до мъдростта на възрастта и годините.

Използвахме 600 литра боя и много спрейове, разкри авторът част от творческата си лаборатория.

Домакините канят всеки желаещ да дойде да види творбите на Насимо и да се наслади на висококачествените вина, които тя предлага. Новото е, че избата "Сините скали" представи лимитирана серия вина Art in a Bottle, които създава заедно с художника Насимо, тъй като етикетите на бутилките изобразяват елементи от неговия най-голям графити проект, изпълнени върху винификаторите. Серията вина Art in a Bottle ще се предлага само в избата и представлява лимитирана серия от най-високия клас вина на избата от реколта 2017, разкриват от "Домейн Бойар".

"Занапред мислим да даваме платформа за изява и на други творци, чийто произведения да бъдат върху етикетите на наши вина", споделя изпълнителният директор Евгени Харамлийски.

Сред гостите на празника освен кметът на Сливен Стефан Радев, бяха и двама областни управители - Минчо Афузов на Сливен и Георги Чалъков. Двамата областни ръководители са свързани тясно с лозарския и винарския бизнес. Минчо Афузов е започнал трудовия си път тъкмо в избата "Сините скали" на "Домейн Бойар" като асистент по приемането на гроздето и се издига до търговски представител по изкупуването на грозде за Южна България. Днес той също е собственик на винарна - разбира се, по-малка. А семейството на Георги Чалъков се грижи да около 400 дка лозя в землището на ямболското село Меден кладенец. Засега произвеждат само грозде, но скоро ще имат и собствени марки вино.

Кметът на община Сливен Стефан Радев на свой ред обръща внимание на факта, че "Домейн Бойар" е важен инвеститор и работодател в региона. Неслучайно той дари на домакините икона на Свети Димитър, закрилника на Сливен, с пожелението светецът да закриля и тази фирма. 

Изложбата на открито във винарската изба завършва с образа на Мъдреца.
Изложбата на открито във винарската изба завършва с образа на Мъдреца.

Вината
Вината "Болгаре" са най-новият бранд на "Домейн Бойар", те следват старите български традиции в производството на вино.

Технолози в сливенската изба на
Технолози в сливенската изба на "Домейн Бойар" са Капка и Росен Георгиеви.

Техлологът Капка Георгиева показва бъчвите от френски дъб, в които отлежава бялото вино
Техлологът Капка Георгиева показва бъчвите от френски дъб, в които отлежава бялото вино "Шардоне".

Качеството на виното се следи най-внимателно в химико-физическата лаборатория на фирмата.
Качеството на виното се следи най-внимателно в химико-физическата лаборатория на фирмата.

За да намали замърсяването на природата,
За да намали замърсяването на природата, "Домейн Бойар" използва олекотени стъклени бутилки за продукцията си.

Всяка бутилка се проверява внимателно, преди да тръгне към пазара.
Всяка бутилка се проверява внимателно, преди да тръгне към пазара.

Изпълнителният директор на
Изпълнителният директор на "Домейн Бойар" Евгени Харамлийски /вторият отляво надясно/ посрещна днес в избата "Сините камъни" областния управител на Ямбол Георги Чалъков, кмета на Сливен Стефан Радев и областният управител на Сливен Минчо Афузов /отляво надясно/.

Част от графити композицията на художика Станислав Тодоров - Насимо.
Част от графити композицията на художика Станислав Тодоров - Насимо.

Част от най-големия графити проект в Европа на художника Станислав Тодоров-Насимо, с който фирмата слага началото на своя културен винен туризъм.
Част от най-големия графити проект в Европа на художника Станислав Тодоров-Насимо, с който фирмата слага началото на своя културен винен туризъм.

Изпълнителният директор на
Изпълнителният директор на "Домейн Бойар" Евгени Харамлийски /вляво/ посреща кмета на Сливен Стефан Радев на тържеството за 30-годишнината на компанията.

Областният управител на Сливен Минчо Афузов е започнал трудовия си път в избата
Областният управител на Сливен Минчо Афузов е започнал трудовия си път в избата "Сините скали", а днес има конкурентен бизнес в производството на вино. Той прояви голям интерес към работата в лабораторията, която проверява качеството на продукцията.

Вината Art in a Bottle
Вината Art in a Bottle