Наши и турски огнеборци "гасят" горски пожар край Царево (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9874891 www.24chasa.bg
Наши и турски огнеборци участваха в съвместно учение за справяне с горски пожар в района на Царево.

Съвместно трансгранично учение между наши и турски пожарникари се проведе днес в Царево, съобщиха от Областната дирекция на МВР Бургас. Целта бе повишаване капацитета на местните институции и експерти за работа от двете страни на границата в ситуация на горски пожар и проверка на готовността и взаимодействието на реагиращите сили и средства.

В учението участваха служители от различни звена в системата на МВР, Държавни горски стопанства Царево и Кости, Природен парк „Странджа“, Община Царево, доброволни формирования на общината и екип от Държавно лесничейство – Визе, Република Турция.

Проверена бе комуникацията и взаимодействието между различните институции и структури. Тествани бяха начините и системите за оповестяване на органите на изпълнителната власт и на населението във връзка с възникналия учебен пожар.

Проверена бе комуникацията и взаимодействието между различните институции и структури.
Проверена бе комуникацията и взаимодействието между различните институции и структури.

Съвместната тренировка включи реално задействане на новоизградената сиренна система в Царево, Ахтопол и Лозене. В трансграничното учение участваха по десетима  експерти от Турция и България. Бе демонстрирано оборудването на автомобил  4х4 със специален комплект за намеса при горски пожари, закупен от турските партньори. След учението автомобилът ще се ползва за гасене на пожари в Странджа  - главно в турската част, но в ситуация на трансгранично бедствие, ще се ползва съвместно, уточняват от ОД МВР МВР Бругас.

В трансграничното учение участваха по десетима  експерти от Турция и България.
В трансграничното учение участваха по десетима експерти от Турция и България.

Съвместното учение в Царево е по проект "Европейският подход за предотвратяване на пожари в трансграничния регион – предотвратяване на пожари”., финансиран по програма за трансгранично сътрудничество.

По същия проект миналата година бе изградена система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия в българската част на Странджа – на територията на градовете Царево, Ахтопол и село Лозенец.