С близо 1 млн. евро сменят старите печки в 478 домове във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/9876185 www.24chasa.bg
Обхватът на проекта е в центъра и старата част СНИМКА: Община Велико Търново

478 семейства във Велико Търново ще могат да сменят безплатно цапащите печки с нови газови уреди и камини на пелети в основната фаза на проекта за подмяна на стари отоплителни уреди на домакинствата във Велико Търново. Тя стартира в понеделник - 14 юни, с прием на документи за кандидатстване. Срокът е до 30 юли, а формулярите ще се подават в Информационния център на Община Велико Търново, всеки работен ден от 10,00 до 16,00 ч., уточняват от общината.

С близо 1 млн. евро общо 478 домакинства ще могат да сменят старите си печки на дърва и въглища със съвременни отоплителни уреди, които щадят околната среда. Те ще са безплатни за одобрените по схемата кандидати.

Разширен е обхватът на територията, в която могат да бъдат жилищата на кандидатите - център, широк център и кварталите "Асенов" и част от "Акация". Увеличен е наборът от газови уреди. Одобрените имат право да получат пелетна въздушна камина, пелетна камина с водна риза, пелетен котел с водна риза, газов котел, газов конвектор или стоманени панелни радиатори, стана ясно на кръгла маса.

Проектът „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ се реализира с подкрепата на Програма LIFE на Европейския съюз. В пилотната фаза на проекта 58 домакинства вече получиха екологични отоплителни уреди.

Община Велико Търново разработва и нов проект за подмяна на старите печки по ОП „Околна среда“, който ще е насочен за живеещите в големите квартали, посчва във Фейсбук кметът Даниел Панов.