Археологическите разкопки в троянското село Дебнево подновени след 30 години

https://www.24chasa.bg/region/article/9876391 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Археологическите проучвания на крепостта в с. Дебнево, продължават вече 3-ти сезон, съобщиха от пресцентъра на община Троян. Работата там бе подновена от екип проучватели от филиала на НАИМ-БАН във В. Търново, с ръководител гл. ас. д-р Стилиян Иванов след прекъсване от близо 30 години. В екипа се включват специалист-археолог гл. ас. Светослав Йорданов (НАИМ-БАН) и доц. д-р Георги Мавров от СУ "Св. Климент Охридски". Научни консултанти са проф. д-р Сергей Торбатов (НАИМ-БАН, САА) и проф. д.изк. Константин Тотев (НАИМ-БАН, филиал В. Търново).

Предишният проучвател - архитект Иван Захариев, заедно с тогавашните негови поддръжници - местните дебневски краеведи баща и син Пейо и Марин Дулев, разкриват и консервират много структури на терен - крепостни стени, жилищни и стопански сгради, производствени съоръжения, благодарение на което, те са добре запазени и до днес.

Възстановяването на достъпа до обекта и активната работа по проучване и социализация днес, са реализирани благодарение на ежегодното финансиране от страна на Община Троян и Министерството на културата, както и на подкрепата и съдействието от страна на кмета на общината г-жа Донка Михайлова и колегите от Музея на занаятите.

В резултат на проучванията е установено, че хълмът в м. Калето, в Дебнево е обитаван още в периода на късножелязната епоха, когато там е съществувало тракийско селище. От това време са намерени глинено огнище с овална форма, голямо количество сива монохромна керамика, парчета от съдове работени на ръка, глинени прешлени за вретено и един фрагмент от питос с отпечатана палмета от IV-III в. пр. Хр.

През следващите периоди - тези на късната античност и средновековието, обектът е бил укрепен, изградени са крепостните стени, множество жилищни и стопански постройки. Въз основа на провежданите днес разкопки е натрупана интересна информация за характера на обитаване на крепостта - прецизирана е хронологията и са намерени голямо количество находки, които вече са част от фонда на Музей на занаятите и бяха показани тази пролет в рамките на изложбата "Отпечатъци от стари времена".

С помощта на местния деен учител по история г-жа Анелия Подаяшка са намерени местни жители, които спонсорират възстановяването на старото ателие за реставрация и консервация на керамични съдове, чийто покрив и дограма са вече изцяло подновени. Съпругата на краеведа Марин Дулев - Любка Дулева, дарява на екипа каменни плочи, които да бъдат използвани за подова настилка на сградата. В бъдеще ще се възстановят и намиращите се вътре, прекрасни стенописи, представляващи копия на сцени и текстове от Манасиевата летопис и Лондонското евнгелие. Учениците и училищния колектив от местното училище, изградено в непосредствена близост до обекта, заедно с неговия директор г-жа Кремена Стойчева ежегодно се присъединяват като доброволци към археологическия екип.

Планираните дългосрочни проучвания ще създадат необходимите предпоставки за предприемане на допълнителни консервационно-реставрационни работи, които да доразширят и допълнят вече разкритите и запазени върху над 5 дка архитектурни структури, с цел утвърждаването на обекта в музейната мрежа и туристическите маршрути на територията на Община Троян.