Богомил Грозев си тръгва от "Старинен Пловдив"

https://www.24chasa.bg/region/article/9876777 www.24chasa.bg
Богомил Грозев пое "Старинен Пловдив" през февруари миналата година. СНИМКА: 24 часа

След година и четири месеца начело на "Старинен Пловдив", новинарят Богомил Грозев обяви, че напуска поста. Той е подал молба за освобождаване, съобщи в личния си профил.

"Правя тази крачка, за да няма съмнения за влияние и намеса около предстоящия конкурс за директор на „Старинен Пловдив“. Никога не съм бил и не съм политически ангажиран и не желая да бъда използван по политически подбуди", посочва Грозев.  Заради това лично си входирал молбата за напускане.

Оттеглянето му бе очаквано, тъй като той не отговаря на условията, заложени в предстоящия конкурс, който все още не е насрочен. Изискванията са директорът да е завършил история, археология, антропология и науки за култура. Грозев е с техническо образование.

Той твърди, че за времето, през което е бил начело на архитектурния комплекс, били постигнати много добри резултати. И изброява успехите си подробно.

От самото му назначаване пловдивчани не го възприеха и непрекъснато питаха защо е сложен без конкурс, припомниха съветници. Когато Грозев постави начело на Античния театър столичен диджей, напрежението сред културната общественост в Пловдив ескалира, а кметът Здравко Димитров го застави да си отмени заповедта. "Той допусна грешки, с това назначение вбеси пловдивчани", каза неотдавна градоначалникът.

За евентуален наследник на Грозев се спряга доц. Елена Кантарева, която реставрира мозайките в Епископската базилика. Тя заема поста зам.-директор на "Старинен Пловдив" и след оставката на Грозев временно поема управлението на архитектурния резерват до провеждане на конкурса.