Прокурори с открит урок пред десетокласници в Елин Пелин

https://www.24chasa.bg/region/article/9877207 www.24chasa.bg
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Снимка Архив

Открит урок пред 10-о класниците от общообразователно училище „Васил Левски“ в гр. Елин Пелин, изнесоха прокурорите  от Софийската окръжна прокуратура Нина Панчева и Йова Петрова.

Магистратите говориха по важни за подрастващите теми: превенция срещу употреба на наркотични вещества, престъпления, извършвани от наркозависими, защита на правата пред съдебните институции и достъп до правосъдието. На учениците бяха разяснени видовете съдебни услуги. Особено внимание беше отделено на детското правосъдие, как да се предпазят, за да не станат жертви на престъпление.

Децата получиха издания на Конституцията на Република България и комплекти информационни материали, предоставени по образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието. На училището бяха подарени книги с историческа и художествена тематика.

Министерството на образованието и науката Снимка Архив
Министерството на образованието и науката Снимка Архив

Прокурорите от Софийска окръжна прокуратура пожелаха на 10-то класниците приятна ваканция. Те изразиха надежда, че сред тях има желаещи професионално да се посветят на правото и да допринесат за положителни промени в правосъдието.

Лекцията, изнесена пред учениците в гр. Елин Пелин, е в рамките на образователната програма на ВСС „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя се реализира по споразумение за сътрудничество съвместно с МОН.