Възстановяването на Авиобазата в Добрич поискаха на тържеството за 70-годишнината й

https://www.24chasa.bg/region/article/9877335 www.24chasa.bg
Ген. Цанко Стойков

Възстановяването на Авиобазата в Добрич, закрита преди 18 години, беше акцент в приветствията на зам.-началника на отбраната ген.-лейт. Цанко Стойков и на кмета на Добрич Йордан Йорданов на тържеството по повод 70-годишнината й, което се проведе в залата с органа в града.

„Като командир във ВВС започнах възстановяването на инфраструктурата на авиацията, защото и новите самолети Ф16, които очакваме, налагат и резервни летища, и места за ремонти, и др.. Засега има само предложения и проведени разговори” – заяви той. Кметът Йорданов посочи, че се е обръщал неколкократно към Министерството на отбраната и други инстанции, но засега безуспешно. Проф. полк. Димитър Недялков, служил в Авиобаза-Добрич, летял на МиГ-21 и Су-22, в експозето си за 70-годишната история на Авиобазата – 26 –и разузнавателен авиационен полк, посочи, че е престъпление спрямо нацията и държавата закриването й. „Добруджа е люлка на българската авиация – тук е построен първият летателен апарат още преди братята Райт. Пистата на базата беше най-голямата в България. На Балканите такова съоръжение няма. А Добруджа има стратегическо място – тук са кацали румънски самолети, кацали и съветски самолети през 1944 г.” – добави той.

Председателят на Инициативния комитет за тържествата ген. Иван Парапунов съобщи, преди започването им му се е обадил президентът Румен Радев, който я завил, че ще дойде в най-скоро време в Добрич. Ген. Парапунов посочи, че над 16 000 служащи са минали през авиобазата. „Авиобаза –Добрич, е с уникални характиристика, тук бяха най-мощните бойни машини – МиГ.25 и Су-22. Очевидно недалновидни решения заличиха тези самолети, въпреки остатъчния им ресурс” – се казва в поздравлението на президента Румен Радев, което прочете ген. Парапунов.

Ген- Иван Парапунов
Ген- Иван Парапунов

Тържеството, което събра много ветерани, започна с химна на Република България и 1-минутно мълчание в памет на майор Валентин Терзиев, който загина при стрелба по движеща се мишена нощем на 8 срешу 9 юни в морето край Шабла на международното учение «Шабла 2021». Това беше причината и планираното от ВВС прелитане над град Добрич на бойни самолети МиГ-29, Су-25 да се отмени.

От тържеството в залата
От тържеството в залата

Беше представен "Албум 70 години авиобаза Добрич” с над 300 черно-бели и цветни снимки от историята на авиобазата.Плоча на загиналите летци беше поставена до паметника с бойния самолет в кваргал „Добротица”.