Ученик от Пловдив уцели с топка учителка - тя го шамаросала и твърди, че е с комоцио

https://www.24chasa.bg/region/article/9877529 www.24chasa.bg
СУ "Св. Климент Охридски", където се е разиграл инцидентът в двора.

 Родителите подадоха жалба в полицията, Агенцията за закрила на детето се зае със случая

Неволен инцидент с топка в двора на пловдивското училище "Св. Климент Охридски" вдигна на крак полиция, Агенцията за закрила на детето и просветния инспекторат. Случката се разиграла вчера, когато четвъртокласник ритнал топката и я запратил в главата на началната учителка Виолета Хаджипетрова, дъщеря на бившия кмет на район "Централен" Димитър Хаджипетров.

Преподавателката по това време била с първокласници на двора, когато ненадейно получила удара.

"Цял ден днес снемам обяснения от детето, колежката и родителите. Момченцето твърди, че след като неволно ударил госпожата, тя го зашлевила 4 пъти по лицето. Хаджипетрова не отрича, че го е ударила. Но твърди, че било леко зад врата", обясни директорът на училището Здравко Димитров.

Родителите на четвъртокласника извадили медицинско и са подали жалби в полицията. Самата Хаджипетрова също разполага с документ, че е получила комоцио. Тя разказала пред директора, че след инцидента детето й се извинило и решили да не дават гласност на случая. Семейството на момченцето обаче твърди, че педагожката го е нарекла "лайно". Хаджипетрова на свой ред отрича.

"Дъщеря ми е ударена от един метър с топка, запратена с всичка сила. Изгубила е съзнание и временно не е можела да вижда. Тя тежи само 50 кг. Представяте ли си в какво състояние е била", пита нейният баща Димитър Хаджипетров. Той добави, че на детето му нямало нищо до 18 часа вчера, когато е взето от училището от своя родител.

"Два часа по-късно майката се обажда на дъщеря ми и я обвинява, че е набила детето, тъй като имало червенина по бузите. Казала й: "Вие сте богати, а ние - бедни. Дайте да се разберем". Ние обаче отказахме", заяви Димитър Хаджипетров.

Той допълни, че майката на момчето е вдигнала голям скандал в болницата, където го завела на преглед. И смята, че директорът взема страната на ученика.

"Искат да уволнят дъщеря ми дисциплинарно. Аз съм наел двама адвокати - Йордан Давчев и Зоя Тошкова. Отказахме да напусне по взаимно съгласие и ще се съдим, ако се опитат да я уволнят, каза Хаджипетров. Той се закани да внесе жалба в прокуратурата.

Ето целия разказ пред 24plovdiv.bg на директора на училището Здравко Димитров около инцидента.

"Децата са ритали топка в двора на училището. Случайно топката е отскочила и ударила госпожата по главата. Ученикът е мъничък, едва ли тежи 20 кг мокър. Педагожката се разплакала. Четвъртокласникът отишъл да й се извини. Тя му казала там някакви нецензурни думи. Момчето твърди, че го е ударила. Имало е други учители, които са отишли при тях.

Ученикът се прибрал в стаята, а Хаджипетрова отишла при медицинската сестра, която я прегледала и не установила видимо нараняване. Дала й лед и нурофен. Следващото междучасие детето отишло да се извини на госпожата, че неволно я е ударило. И това е в общи линии.

Днес сутринта дойдоха родителите и казаха, че детето имало червенина по бузите. Твърдят, че госпожата му ударила 4 шамара. Изкарали медицинско и завели жалба в полицията за физическо насилие от страна на учителката към детето. 

Виках ги и двете страни. Пред мен детето заяви, че госпожата му ударила 4 шамара по бузите. Тя не отрича, но казва, че го е ударила по врата.

Хаджипетрова ми се обади около 21,30 ч миналата вечер по телефона и ми обясни, че са я ударили с топка. Казах й, ако се чувства зле, да отиде на лекар. По-късно отишла и оттам й издали медицински документ, в който пише съмнение за комоцио. Днес дойде сутринта и ми каза, че вечерта главата й се подула, а окото й се затворило.

Дойдоха родителите, срещнаха се. Майката и бащата бяха склонни да се извинят от името на детето. В това време се разплакало детето на учителката и тя затворила телефона. Обидени, родителите на четвъртокласника й заявили, че ще я съдят, където ударила сина им.

Общо взето не се помириха. Аз също опитах да накарам да намерят пресечна точка, не се получи. Цял ден вземам обяснения от всички.

Другото дете, с което четвъртокласникът си е подавал топка, твърди, че госпожата наистина е ударила другарчето му. И му казала там някои думи. Но от обясненията на очевидци става ясно, че ударът не е бил целенасочен.

Хаджипетрова днес беше сутринта при мен. Поисках обяснения. След 12 часа ми се обади по телефона и каза, че е в поликлиниката и ще й дадат болнични. Неприятна работа. Институциите се задействаха. Уведомих просветния инспекторат и Агенцията за закрила на детето.  Ще свалим записите от камерите. За съжаление случката е станало до едно дърво и от него не се вижда нищо на записите. След като се произнесе Агенцията за закрила на детето, ще трябва да взимам мерки по Кодекса на труда".