Отново запалиха скарите за Суджукфеста в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/9879076 www.24chasa.bg
Отново запалиха скарите за Суджукфеста в Горна Оряховица

По вода ще върви на Празника на горнооряховския суджук, който започна след обилен дъжд в петъчния следобед. 14-тото издание на суджукфеста се завръща в три дни след едногодишно прекъсване заради пандемията и обещава много музика, настроение и димящи скари. Гостите бяха приветствани от кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

“Само за няколко години Празникът на горнооряховския суджук доби национално значение и широка разпознаваемост. Това ни дава повод за гордост и удовлетворение от осъществяването на нашата първоначална идея – да съхраним и продължим традицията, завещана ни от горнооряховските суджукари, и да я предадем на бъдещите поколения“, каза инж. Добрев. Преди това стана ясна, че в местните легенди неповторимият деликатес се споменава от поне 500 години.

През 1538 г.на път за Цариград Рустем паша замръкнал в село Ряховица, където бил приет и нагостен от местните с вкусен деликатес от говеждо месо. Когато разбрали, че пашата отива при султана, селяните изпратили от вкусния колбас и на падишаха. Сюлейман Великолепни опитал българския суджук, останал възхитен и в знак на благоразположение издал ферман, с който обявил Ряховица за вакюфско селище.

Отново запалиха скарите за Суджукфеста в Горна Оряховица

Така рецептата за вкусното "петало" се предава през вековете и печели популярност. През 2011 г. горнооряховският суджук се превърна в първото защитено географско указание в Европа. След регистрирането му само три местни фирми имат правото да използват това название за продуктите си.

Отново запалиха скарите за Суджукфеста в Горна Оряховица

Местните му посветиха празник и експозиция в градския исторически музей. Освен тонове суджук и бира на корем, организатолите са се погрижили за градуса на настроението с Берковската духова музика, "Виво Монтана", Десислава, Бобан ЗДравкович и Тони Стораро.
Празникът се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и с активното участие на Община Горна Оряховица.

Отново запалиха скарите за Суджукфеста в Горна Оряховица