ДНСК: На плаж "Смокиня" няма как да установим незаконно строителство

https://www.24chasa.bg/region/article/9879600 www.24chasa.bg
Дюната в "Смокиня" вече не съществува

Нито една от морските общини няма наредба, която да определя на какви условия трябва да отговарят преместваемите съоръжения на плажната ивица. Това създава проблеми при установяване и санкциониране на незаконното строителство.

Проверка на РДНСК Бургас на плаж "Смокиня" установи, че съоръжение с фундамент от бетонови блокове върху пясъка няма как да бъде регистрирано като нарушение.

Законен ли е този строеж - оказва се, че зависи кой закон четем, предаде БНТ.

Според закона за черноморското крайбрежие това е преместваем обект и точно такова разрешение за монтаж е било издадено. В Закона за устройство на територията, обаче се казва нещо различно.

Така се оказва, че по ЗУТ това на "Смокиня" не е преместваемо съоръжение, но по документи е.

"Това се допуска, защото липсва тази наредба която да каже как трябва да изглеждат тези неща на плажа. И когато видите, че от министъра на туризма пристигат едни схеми, които разрешават 150 квадрата закрита и още 200 квадрата открита площ, той одобрява това, което министърът е казал", заяви арх. Влади Калинов - директор на ДНСК.

Според директора на ДНСК в схемите, които се издават от министерство на туризма е посочено единствено квадратурата на обекта, но не и на какви изисквания трябва да отговаря.

"Аз смятам, че не са прави колегите главни архитекти на общински администрации, защото може да реагират и да го върнат обратно, но е факт, че така се е случило. И сега имаме нещо, което има законни книжа, но на практика не представлява това, което трябва да представлява", арх. Влади Калинов - директор на ДНСК.

На практика в момента санкция не може да бъде наложена за поставените бетонови фундаменти върху пясъка.

"Бетон не трябва да има. Ако има някакви леки дървени постройки, преместваеми - да. Как ще изливаме бетон, ако после се налага да го махаме? И дюните - ще се наруши цялата екосистема", каза Радостин Русинов, природозащитник.

За да се намери някакво решение на казуса, вече е създадена междуведомствена група.

Според ЗУТ ДНСК няма правомощия да проверява проектите и разрешенията на преместваеми обекти на плажа. Може само да констатира тяхната законност.