Вижте древен обичай в селото на Хайтов, вдигнаха куните (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9881114 www.24chasa.bg
С тържествено шествие иконите от местната църква бяха пренесени до параклиса "Св.св. Константин и Елена", който се намира край Яврово Снимки община Куклен

Яврово, родното село на големия писател Николай Хайтов и на известния карикатурист Борис Димовски, пресъздаде днес древния обичай "Вдигане на куните", познат още като "Черковане".

От незапомнени времена на осмия четвъртък от Великден иконите от местната църква се изкарват и с тържествено шествие се пренасят до параклиса "Св.св. Константин и Елена". Заради пандемията м.г. ритуалът не се проведе, но т.г. в него се включиха жители на Яврово,  такива, чиито корени са оттам, както и много гости.  

Сред тях бе кметицата на община Куклен Мария Белчева, която се премени в народна носия, и се включи в пренасянето на хоругвите.

На параклиса бе раздаден курбан за здраве.

Описанието на древния обичай е дал самият Николай Хайтов в монографията на село Яврово. Навремето зад хоругвите, носени от млади момичета, са вървели пет-шестотин жители на селото, предвождани от попа и старейшините, призвани да осъществят обхождането на светите места около населеното място и да извършат молебствията за здраве и берекет. Ритуалът завършва с освещаване на обредните хлябове и жертвения курбан, а песните и народните танци следват обредите до късна вечер.