Лошото време спря временно издирването на черната кутия на падналия МИГ-29

https://www.24chasa.bg/region/article/9886579 www.24chasa.bg

Лошото време спря времеменно операциите по издирването на черната кутия на падналия край Шабла МИГ-29. 

През почивните дни  действията по издирване на черната кутия на падналия в морето край Шабла боен самолет МиГ 29 продължиха, съобщиха от ВМС. Днес час след полунощ  операцията е временно прекратена.

През почивните дни освен корабите от ВМС, в издирвателната операция са участвали с оборудване и екипи на институт по океанология към БАН с моторен кораб Номад, собственост на г-н Калин Радев, фирма "Хидроремонт" ООД, - моторен катер от фирма ,,Гео 2000“ ООД. В хода на операцията са били открити голям брой подводни цели, но след проведено обследване на по-големите от тях с дистанционно управляеми подводни апарати се оказа, че не са части от катастрофиралия самолет, посочват от Военноморските сили.

Заради неблагоприятните хидрометеорологични условия в Черно море за търсене и последващо класифициране на откритите контакти от малките плавателни съдове в района на операция, на 13.06.2021 г. обследването се е извършвали само от минен ловец Цибър. Поради по-нататъшното влошаване на времето е било взето решение за временно прекъсване на изпълнението на задачата от 01:00 часа на 14.06.2021 г.

Продължава работата на щаба на ВМС по събиране и анализиране на всичката налична информация с цел прецизиране на най-вероятното място за откриване на черната кутия на самолета. Паралелно с това, тече и процеса по планиране на дълбоководна водолазна операция, ако се наложи провеждането на такава, посочват от Военноморските сили.

Кадър: Нова