Нищят нелепата смърт на дете в търновската болница, задавило се с кренвирш

https://www.24chasa.bg/region/article/9886921 www.24chasa.bg
Нищят нелепата смърт на дете в търновската болница, задавило се с кренвирш

Петгодишно момиченце е починало в областната болница във Велико Търново само няколко часа, след като е било прието в детското отделение за лечение на бронхиолит. Предполага се, че малката пациентка се е задушила вследствие на аспирирано стомашно съдържимо при обилно повръщане. Детето се е задавило, след като Дядо му го нахранил с кренвирши в болничната стая. До края на седмицата вътрешна проверка ще изяснява причините за фаталния край на малката Христина. Прокуратурата също се самосезира и започна разследване.

Детето е прието на 13 юни в 12.30 ч. на обяд, след няколкодневно лечение с антибиотик вкъщи. Дядото го довежда в спешното отделение, защото повръща."Това е често боледуващо дете, познато на екипа. Хоспитализирано е, защото при приема на лекарства започва да повръща и при това положение не може да се проведе лечение в домашна обстановка", обясни медицинският директор д-р Галина Гарева.

Приемат момиченцето с възрастния придружител, тъй като родителите са в чужбина, а бабата гледа останалите внучета в село Водолей. Настанени са в отделен бокс. Взета му е кръв, направена му е рентгенография на бял дроб и е назначена терапия. Детето е било спокойно по време на престоя, в 15.30 ч. му е правена визитация, то е спяло. "Около 17.30 ч. сестрата му поставя мускулна инжекция, детето се разплакало, било е будно. Сред манипулацията е отишла в съседната стая и след малко дядото отива при нея и казва, че детето не е добре", разказва д-р Гарева. Сестрата намира детето легнало, обилно повъртало, посиняло. Грабва го и на ръце го отнася в интензивния сектор, където в този момент дежурната лекарка обгрижва друг малък пациент в кетоацидоза. "Двете започват да аспирират, за да изчистят дихателните пътища. Викат реаниматор, продължават да аспирират- хляб, несмлени парченца кренвирш. Става ясно, че дядото следобед е давал тези неща на детето. Дежурната реаниматорка успява да го интубира, стимулират и сърдечната дейност, но не успяват да го спасят и в 18.30 ч. детето умира", излага фактите д-р Гарева.

От ръководството са назначили проверка, изискани са писмени обяснения от екипа и началника на отделението, за да се изясни какво се е случило.

Започнато е досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура.