Стартира приемът на документи за еко отоплителни уреди във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/9888883 www.24chasa.bg
Стартира приемът на документи за еко отоплителни уреди във Велико Търново

Започва реализацията на Основната фаза на проекта на Община Велико Търново за подмяна на стари отоплителни уреди на домакинствата в старопрестолния град, информират от местната управа.

Приемът на документи стартира днес и ще продължи до 30 юли. Кандидатите следва да ги подават в Информационния център на Община Велико Търново всеки работен ден от 10,00 до 16,00 ч.
Общо 478 домакинства ще могат да сменят старите си печки на дърва и въглища със съвременни отоплителни уреди, които щадят околната среда. Те ще са безплатни за одобрените по схемата кандидати.
Разширен е обхватът на територията, в която могат да бъдат жилищата на кандидатите. Освен кварталите „Варуша“, „Асенов“ и старата част на града, включени са районите около ПМГ „Васил Друмев“, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, МДТ „Константин Кисимов“, стадион „Ивайло“, ОУ „Петко Р. Славейков“, ПГАСГ „Ангел Попов“, между парк „Марно поле“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий и др. Увеличен е наборът от газови уреди.
Цялата информация и необходимите документи са достъпни на следния адрес:
https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/opazvane-na-okolnata-sreda/proekt-blgarskite-obshini-rabotyat-zaedno-za-podobryavane-kachestvo-vazduh-life/.

Проектът „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ обединява усилията на шест общини – Столична, Велико Търново, Бургас, Стара Загора, Русе, Монтана и НПО Клуб „Икономика 2000“ и се реализира с подкрепата на Програма LIFE на Европейския съюз. В пилотната фаза нови отоплителни уреди получиха 58 домакинства.

Освен оборудването, безплатни са монтажът, демонтирането на старите печки и последващото им транспортиране до обекти за рециклиране. Новите уреди са с петгодишен гаранционен срок и годишна профилактика, която също е безплатна.

Община Велико Търново разработва и нов проект за подмяна на старите отоплителни уреди по ОП „Околна среда“, който ще е насочен за живеещите в големите квартали.