Протест със земеделски машини в село Кардам заради лош път

https://www.24chasa.bg/region/article/9894095 www.24chasa.bg
Пътят от Генерал Тошево до Кардам

Ремонтират пътя до граничния пункт в Кардам до септември – обещават от Областното пътно управление

Част от второкласния път II-29, водещ до ГКПП-Кардам, който е силно компрометиран в участък от 7,7 км., ще бъде рехабилитиран до края на септември - увери директорът на Областното пътно управление –Добрич, Георги Стратиев на среща с областния управител на област Добрич Васил Карапанчев. „Започва фрезоване, като е предвидено да се изградят нови пътни съоръжения в участъка и да бъде извършено пълно преасфалтиране” – добави Стратиев. Той допълни още, че в дейностите е предвидено и косене и окастряне на прорасналата растителност, тъй като това е една от най-натоварените пътни отсечки в областта с преминаване среднодневно на 7500 пътни превозни средства, 800 от които тирове.

В същото време жители на Кардам излязоха в центъра на селото на протест, в който участваха и земеделски машини. Протестиращите блокираха второкласния път, който минава и през населеното място, минавайки по пешеходна пътека за около половин час. Машините направиха обиколка на селото с ниска скорост. Те настояват да бъде ремонтирана и главната улица в Кардам, още повече че по европейски проект е подменена водопроводната мрежа. „Сега е най-удобният момент улицата да бъде ремонтирана и асфалтирана” – категорични са протестиращите.

„Тези ремонти ни ги обещават всеки понеделник. Днес е сряда и фреза няма.Тупа се топката, за да се печели време и нищо друго не се прави” – изрази мнението на протестиращите кметът на село Кардам Георги Събев. „Дупките си стоят, хората си трошат колите, иначе плащаме винетки. Още от миналата година чакаме да започнат ремонта, но след зимата състоянието стана още по-лошо. Няма закъде за чакаме повече” – каза той.

Около 150 души са протестириха. „Ще продължим да протестираме, защото, дори да и да стане ремонтът, от него е изключена главната улица на село Кардам, а тя е държавна собственост и е част от пътя. Не става дума само за нея, а за участък от около 5 км от разклона на село Снягово до компресорната станция Кардам. От Пътното управление са го изключили, защото бил в добро състояние. Кой го определи това?” – недоволства Събев. „Дали сме разумен срок за отговор - две седмици, най-много месец, иначе продължаваме протестите” – е позицията на жителите на селото. Кметът на община Ген.Тошево Валентин Димитров и кметовете на съседни села – Спасово, Йовково, Снягово,Чернооково, бяха на протеста.Следващия път протестът ше бъде по-голям, с повече машини – готови са от Кардам.

„Дадох 600 лв за ремонт на предницата на колата ми, защото я разбих. При пенския от 300 лв. трябва да гладувам два месеца, защото държавниците в България не си гледат работата” – заяви протестиращ.