Брестовчани: Блокираме Пловдив, ако шефът на ВиК не даде оставка

https://www.24chasa.bg/region/article/9894507 www.24chasa.bg
Жители на Брестовица се заканиха пред областната управа да блокират Пловдив.

С десетки плакати с надписи "Докога ще плащаме отвора вместо вода",  "Не искаме манган" жители на Брестовица и Кадиево протестират пред областната управа в Пловдив. "Готови сме да блокираме Пловдив, ако ръководството на ВиК не подаде оставка", заявиха хората.

Това повече не се търпи, изригна Мая Стоева, една от протестиращите. Това стана минути преди областния управител Ангел Стоев да събере протестиращи, ръководство на ВиК, кмета на община "Родопи" и представители на ВиК холдинга да разискват проблема.

Хората от двете села искат оставки и на ръководни кадри от РЗИ, защото отказвали да дадат резултатите от изследванията на водата в Брестовица.

Въпреки трите нови сондажни кладенци, които бяха направени, от чешмите продължава да тече мътна вода.

"Г-н Спартак Николов, управител на ВиК, твърди, че лабораторните изследвания показвали, че водата ни е годна за пиене. Нека той да пие", каза жена. И извади бутилка с мътна течност. Тя твърди, че я е наляла преди да тръгне за Пловдив. "Вкусът и миризмата се неподражаеми", твърдят брестовчани. И винят изцяло ВиК.

Те настояват да им се направи и пречиствателна станция. На въпроса кой да я сложи, хората отговориха, че има власт и общини.

Оставка се иска и на дългогодишния главен архитект на община "Родопи" Атанас Недевски.

"ВиК-Пловдив не е спряло да работи по въпроса Брестовица да получи чиста вода. Предприели сме редица мерки, включително и новите сондажни кладенци, които подават чиста течност", заяви Спартак Николов. Хората го освиркаха.

Той обаче твърди, че замърсяването е вторично и идвало от водопреносната мрежа. Според него трябва да се направят хидро-геоложки сондажи.

В предишната кампания ни използваха предизборно, този път няма да позволим, отсече Любомир Томов от "Живот за Брестовица".

"Преди седмица се запознах с проблема и негодната вода за пиене", заяви областният управител Ангел Стоев, който събра всички страни на среща.

Председателят на ВиК холдинг Иван Иванов обясни, че е имало няколко основания да не се отпуснат исканите 25 млн. лева на ВиК-Пловдив. "Намерили сме почти решение, като сме включили в проекта и изграждане на канализация. Така хората в Брестовица освен подобрено водоснабдяване ще има и канализация. Очаква се през септември коригираният проект за Брестовица да бъде одобрен и да стартира. Стойността му е над 31 млн. лева", обясни Иванов.