Недоволни блокираха пътя за "Марица изток" в село Обручище, искат основен ремонт на платното

https://www.24chasa.bg/region/article/9894556 www.24chasa.bg
Блокадата на пътя в село Обручище, община Гълъбово, днес продължи точно 2 часа - от 6 до 8 часа сутринта. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Недоволни жители на село Обручище в община Гълъбово блокираха днес между 6 и 8 часа сутринта пътя към ТЕЦ "Контърглобал Марица изток 3" и рудник "Трояново 3", който минава през тяхното село. Местните са недоволни от окаяното състояние на пътната отсечка до село Мъдрец, която е с дължина около 15 километра.

Пътят не е ремонтиран основно, откакто е изграден през 1976 година, твърдят протестиращите. По него минава целият трафик от тежки камиони, автобуси и други превозни средства - около 1200 коли на ден, към една от централите и един от рудниците на комплекса "Марица изток". Затова и протестиращите избраха ранния час за своя протест - за да попречат на сутрешната смяна енергетици и миньори да отиде навреме на работа и така откликът от протеста им да бъде по-силен. Част от пътуващите за работа наистина трябваше да изчакат да се вдигне блокадата, други минаха по околни черни пътища.

Протестиращите обявиха, че продължават с протеста си, като в четвъртък те ще затворят пътя за 3 часа, а в петък - за неопределено време. Те настояват най-после пътната отсечка Обручище - Мъдрец да бъде ремонтирана основно. От АПИ обаче казват, че нямат пари за такъв ремонт, който по някои сметки би струвал към 8 милиона лева. Очакванията са пари да дойдат от еврпопейската програма "Региони в растеж", но във времето до 2027 година. Това, което в момента можела да се направи, отново да се изкърпят дупките по трасето. За целта ще бъдат усвоени 136 хиляди лева, а вече избраната фирма изпълнител обещава да свърши работата до края на месец юли. Това обаче не удовлетворява местните хора, които твърдят, че кърпежите на асфалта не решават проблема, а само го отлагат във времето.