Председател на земеделска кооперация отива на съд за длъжностно присвояване

https://www.24chasa.bg/region/article/9894642 www.24chasa.bg

Районна прокуратура - Варна предаде на съд бивш председател на земеделска кооперация за длъжностно присвояване в големи размери
39-годишният бивш председател на земеделска кооперация в с. Езерово ще се изправи пред съда за длъжностно присвояване на сумата от 141 389,32 лева, поверени му в качеството на длъжностно лице да ги управлява, съобщават от пресцентъра на съда.

Подсъдимият бил избран за председател на земеделска кооперация във варненското село Езерово с решение на общото събрание и заемал тази длъжност в периода между 2014 и 2019 г. Така, съгласно устава на кооперацията, цялото имущество на кооперацията му било поверено да го пази и да управлява. За полагания от него труд обвиняемият получавал основно трудово възнаграждение.

Въпреки че нямал право да работи извънредно без знанието и разрешението на управителния съвет или общото събрание, К.К. сам си начислявал надбавки към заплатата, за положен извънреден труд, без знанието и разрешението на органите на управление.

Така 39-годишният мъж в края на месеца получавал значително по-голяма заплата от посочената в трудовия му договор. През годините допълнително определените суми месечно били различни, като най-ниската била в размер на 197,16 лева, а най-високата - 4569,79 лева. Общата им стойност за посочения по-горе период на управлението му възлизала на 141 389,32 лева.

През април 2019 г. обвиняемият бил освободен от длъжността председател, а за извършените от него неправомерни действия бил подаден сигнал до прокуратурата.

Предстои делото срещу бившия председател на земеделската кооперация в с. Езерово да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.