Властта умува как да реши проблема с мътната вода в Брестовица

https://www.24chasa.bg/region/article/9895080 www.24chasa.bg
Срещата при Ангел Стоев за Брестовица.

Търсят се едни 31 млн. лева

Три са вариантите за финансиране по изграждането на нова водопроводна мрежа в пловдивското село Брестовица, наричано винената столица на България До този извод стигнаха участниците в срещата при областния управител Ангел Стоев.

Преди нея жители на Брестовица и Кадиево излязоха с плакати и се заканиха да блокират Пловдив, ако шефовете на ВиК, РЗИ и главният архитект на община "Родопи" Атанас Недевски не подадат оставки. Управителят на ВиК Спартак Николов беше освиркан и почерпен с мътна чешмяна вода, налята от Брестовица. Отделно се заканиха да съдят ВиК за мътната вода, която плащат.

В срещата при Соев бяха председателят на УС на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Иван Иванов, Спартак Николов, кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, представители на гражданско сдружение „Живот за Брестовица“ и инициативен комитет „Кадиево“.

Иванов от ВиК холдинга обясни, че финансирането е спряно заради корекция на проекта. По думите му ще са нужни 31 млн. лева за прокарване на нови водопроводи, изграждане на пречиствателна станция и асфалтиране.

Според информация на областната управа първият вариант за финансиране бил да  се открие нова процедура, като се отстранят нередностите, посочени от Надзорния съвет на В и К холдинга, заради които се отказва финансирането от 25 милиона лева.

Вторият е парите да се осигурят чрез включване на проекта в Плана за възстановяване и устойчивост, за да се привлекат европейски средства. И третият е, да се кандидатства по Фонда за бедствия и аварии.

В следващите дни ще стане ясно кой от трите варианта ще бъде избран. Областният управител настоя да се работи по възможно най-бързия начин и информацията да достига до хората.

Кметът на „Родопи“ Павел Михайлов изрази готовност общината да поеме асфалтирането на улиците, след като бъде изградена водопроводната мрежа. По този начин значително би се облекчило кандидатстването за финансиране.
Участниците в срещата стигнаха до извода, че в новата процедура за финансиране трябва да има водопровод, канализация и пречиствателна станция.
Областният управител очаква до дни да има изготвен работен график от УС на В и К холдинга, в който да има яснота по кой от трите варианта ще се работи, дали може да се намали цената на водата за жителите на Брестовица и настоя хората да бъдат информирани за всичко, което се предприема по случая. „От институциите има смисъл, само ако работят в обществен интерес“, категоричен бе той.