Организация за мащабна имунизация е създадена в Добричка област

https://www.24chasa.bg/region/article/9895106 www.24chasa.bg
Д-р Светла Ангелова и областният управител на област Добрич Васил Карапанчев

Все още в област Добрич броят на ваксинираните лица е недостатъчен, за да можем да разчитаме на колективен имунитет през есенно-зимния сезон - заяви директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич, и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова. Тя посочи, че в края на април – 29-ти,, при 3110 лица ваксинационният процес е бил завършен, а към 15 юни със завършен имунизационен цикъл са 13 507 лица. Разликата е 10 500 души за месец и половина или средно дневно по около 220 човека са завършвали своя ваксинационен процес - каза д-р Ангелова. „Притеснението ни е, че с този темп на ваксиниране и при запазване на сравнително спокойна епидемична обстановка, оставащите летни месеци няма да бъдат достатъчни, за да изградим колективен имунитет като общество. Ако няма по-голяма активност и желание от хората през есенно-зимния сезон отново има риск да има висок процент заболели от вируса. Считам, че област Добрич разполага с по-голям ресурс“ добави специалистът.

Данните на Националния център по заразни и паразитни болести, който изготвя анализ за разпространението на заразяването с коронавирус на 14-дневна база, показват, че област Добрич все още продължава да е в „жълтата зона“. Към 16 юни са регистрирани нови 8 положителни случая. Към момента кривата на заболяемостта се задържа в диапазона около 27 на 100 хил. жители. Своята втора доза от избраната ваксина предстои да получат още 3708 лица, -посочват от РЗИ.

Апел към жителите на област Добрич да бъдат активни и да се включат във ваксинационния процес отправя и областният управител и председател на Областния координационен щаб Васил Карапанчев. „От отговорността ни като общество зависи да задържим разпространението и направим Добруджа и крайбрежието ни желано място за почивка за наши и чужди туристи”- каза той.

Организация за мащабна имунизация  е създадена в Добричка област

„Ваксините са достъпни. Разкрили сме 12 имунизационни кабинета в цялата област. Регулярно се предоставят ваксини и на личните лекари. Имаме достатъчно налични количества от четирите вида ваксини, които се внасят в страната. Освен при личния лекар, всеки може да се запише за ваксиниране с желана от него ваксина и чрез единния електронен портал. Периодично отваряме „зелени коридори“ и временни ваксинационни пунктове, за които не е нужно предварително да се записват желаещите за имунизация. Всеки понеделник в болницата в Добрич в извънработно време - от 18 до 23 ч., работи ваксинационен кабинет. Създали сме организация съвместно с общините и мобилни екипи вече извършват ваксиниране у дома на трудноподвижни хора, в организирани колективи и на жители на малките населени места, които поради някаква причина не могат да посетят областните или общинските ваксинационни кабинети. Желаещите жители от селата могат да се обърнат към съответното кметство, които ще предадат на РЗИ–Добрич, или на съответния общински кабинет за ваксинация тяхната заявка за имунизиране. Здравните медиатори по общини преминаха специално обучение и също могат и приемат заявките на общностите, с които работят и ни ги предават за организация. В РЗИ–Добрич, също приемаме записвания на желаещи за имунизация“ – заявява директорът на РЗИ.