Утре продължава търсенето на черната кутия на дъното на морето

https://www.24chasa.bg/region/article/9895281 www.24chasa.bg

След прекъсване на операцията по издирване на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни 2021 г. поради влошените метеорологичните условия в района, продължи събирането на информация, съобщават от ВМС.

Целта е прецизиране на района на катастрофата и планиране на издирването след подобряване на хидрометеорологичните условия.

Метеорологичната прогноза за 17 юни е благоприятна и операцията по издирване ще продължи от ранните утринни часове с участието на минен ловец „Цибър“ и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“ ООД.

Два катера от ВМС ще са в готовност за допълнително усилване, при необходимост. Издирването ще продължи с обследване на дъното в район с площ 3,5 кв. км., в който аналитично, с висока вероятност е определеното място на катастрофата, а след обследването ще се извърши класифициране на откритите цели.

Главна задача на издирването е локализиране на мястото на катастрофата, посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на черната кутия.

Утре в 14.00 ч. командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов ще даде пресконференция с актуална информация за операцията.