Кадафи подарил на Живков седло за камила, Индира Ганди - макет на Тадж Махал

https://www.24chasa.bg/region/article/9895813 www.24chasa.bg
Директорът на музея в Созопол Димитър Недев до седлото за камила, подарено на Живков от Кадафи.Снимки:Елена Фотева

80 от подаръците за бившия държавен глава наредени в музея в Созопол

Писалка от папа Йоан Павел Втори, препис на Евангелието от 17 в.., седло от камила, статуетки на божества от Африка и сребърни свещници от Азия и арабските страни. Това e малка част от колекцията с подаръци, които бившият държавен глава Тодор Живков е получавал от  световни лидери.

Цяло лято колекцията ще гостува на музея в Созопол. Изложбата „Епопея на отминалото настояще“ е организирана съвместно с Историческия музей в Правец – родният град на Живков.

Автентичен самурайски аксесоар от Япония.
Автентичен самурайски аксесоар от Япония.

“Изящните предмети илюстрират историческия разказ за политиката на България от времето на „желязната завеса” и „диктатурата на пролетариата”, олицетворявана цели 35 г. от Тодор Живков.

Изложбата ще остане в Созопол до 15 септември.
Изложбата ще остане в Созопол до 15 септември.

Зад тези подаръци стои една дипломатическа куртоазност, но така или иначе България през този период имаше своите дипломатически успехи“, коментира директорът на Археологическия музей Димитър Недев. Според него един от най-интересните исторически паметници е препис на Евангелие от 17 в., заедно с юбилейна колекция от златни монети, подарена от Българската народна банка.

Колекцията е събирана 35 г., но след демократичните промени е пръсната на различни места - в Правец, в Националния исторически музей и в домовете на членове на фамилия Живкови.

Сред подаръците, изложени в Созопол, могат да се видят още ювелирен кораб, подарен на Живков от Леонид Брежнев, фруктиера от кристал със сребърен обков от Михаил Горбачов, африкански бокал от махагон. Седлото от камила пък е един от десетките подаръци за Живков от либийския лидер Муамар Кадафи.

В колекцията има и сервиз за чай с инкрустирани камъни от палестинския лидер Ясер Арафат, фруктиери със скъпоценни камъни от Ким Ир Сен, автентичен самурайски аксесоар от Япония. Миниатюрен модел на двореца Тадж Махал е един от подаръците на министър-председателя на Индия Индира Ганди.

Любопитната изложба ще остане в Созопол до 15 септември.