Водолази ще чистят морето около Света Анастасия

https://www.24chasa.bg/region/article/9896991 www.24chasa.bg

Водолази ще чистят от боклуци дъното на морето около остров Света Анастасия. Акцията ще се проведе в неделя и е организирана по проект „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и исландската НПО „The Blue Army“. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“.

Според изследване на БАН Черно море е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света, а това се отнася с особена сила за местата, които се посещават от туристи. Затова гмуркачите имат специална мисия да извадят колкото им позволява времето и условията повече пластмасови отпадъци и продукти от бита, казаха от кметството.

Почистването на дъното е една от дейностите по проекта, който цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските боклуци.