Несебър ще привлича румънци с рекламен филм

https://www.24chasa.bg/region/article/9897234 www.24chasa.bg
Кметът Николай Димитров обсъжда с представители на туристическия бранш актуални въпроси около подготовката за сезона.

Каквото трябва за туризма, общината го прави, но трябва да има и активност от държавата, казва кметът Николай Димитров

Да се продължи изпълнението на мярката 60/40, да се отворят границите за туристите, да се редуцира концесионната такса на плажа, както и процентът, който общината взема с оглед на това да се намалят настоящите единични цени на плажните принадлежности са предложенията, които Обществения съвет към Община Несебър и Общинския консултативен съвет по туризъм ще изпратят на Министерството на туризма. Двегте институции се събраха на среща, за да обсъдят летния сезон. Освен подготовката му обсъдиха и инфраструктурните обекти, изпълнявани от местната администрация, новите проекти, по които се работи. Беше повдигнат и въпросът за електронните визи, които все още не са въведени у нас, но са изключително улеснение за всеки турист, решил да посети страната и в частност курортите ни. Тези предложения от туристическия бранш бяха подкрепени от Община Несебър като местната администрация се ангажира в най-кратки срокове да ги адресира до ресорното министерство, за да се подпомогне възстановяването на сектора от кризата, вследствие на Covid-19.

Кметът на Несебър Николай Димитров информира, че с руския посланик, с който наскоро е имал среща, са коментирали, че на държавно ниво трябва да има повече инициативи, за да се активизира туристическия сектор. Той поясни, че са обсъждали теми в сферата на културата и културния обмен.

„Имаме и предложение за създаване на рекламен филм за Несебър, предназначен за румънския пазар. Така че, на местно ниво, каквото е нужно - правим всичко, но за туризма е важно да има активност на държавните институции.“, заяви кметът Николай Димитров. И добави, че е договорил с концесионера на плажа увеличаване на свободната зона за туристите.

Димитров отговаря на въпроси за инфраструктурните проекти и се спря на ул. “Първа“ в Слънчевн бряг, която се проектира на етапи. Прие и предложения, свързани с облекчаване на трафика в курорта и безопасността на пешеходците в някои зони с натоварено движение.

Относно ул. „Дюни“ в Несебър Николай Димитров заяви, че строително-ремонтните дейности са пред приключване и се очаква обектът да е готов в края на настоящия месец. Отново бяха пояснени и причините за забавянето на дейностите на ВиК: направените множество нови отклонения към новия водопровода и поетапното включване към мрежата на жилищните абонати; едновременната работа на нов и стар водопровод, последният спрян в момента, когато е пуснат за експлоатация новият; наличието на голям брой подземни комуникации.

За ул. „Иван Вазов“ в участъка й от залата „Мелсас“ до кръстовището с ул. „Христо Кудев“, кметът поясни, че в момента по нея се извършват изкопно-насипни работи, редят се новите бордюри, полагат се нови тротоарни плочки, чийто размер е съобразен с кореновата система на съществуващите дървета. И при този обект Николай Димитров подчерта, че напредъкът на процеса се влияе от наличието на подземни комуникации, натовареността на движението по пътната артерия, както и от съдействието, което гражданите оказват на работещите по обекта. Приключилите строително-ремонтни дейности в Стария Несебър, извършени с европейски средства, бяха сред отчетени изпълнени обекти.

Новите идеи, които Община Несебър е предвидила за града също бяха тема на срещата. Най-голям интерес сред тях предизвика скейт паркът.

„Идейният проект на скейт парка, който ще е разположен на северния скат в новата част на Несебър, е готов. Предстои процедура по обявяване на инженеринг на съоръжението. Една част от финансирането на проекта ще е с европейски средства, а останалата ще се допълни от общинския бюджет.“, разясни кметът Според Николай Димитров скейт паркът не само, че ще бъде модерно и съвременно съоръжение, удовлетворяващо нуждите на младото поколение, но и ще е сертифициран от Българска скейтборд федерация за организиране и провеждане на турнири и първенства.