Търсят решения за проблема с манган във водата на Брестовица

https://www.24chasa.bg/region/article/9898715 www.24chasa.bg
Такава вода тече в чешмите на Брестовица Кадър: Нова тв

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова се срещна с кмета на община Родопи Павел Михайлов, с когото обсъди варианти за решаване на проблема с качеството на водата в с. Брестовица, породен от високото съдържание на манган в нея. Това съобщиха от министерството.

В срещата участваха също зам.-министър Захари Христов, представители на политическото ръководство на министерството, председателят на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД Иван Иванов, както и Росица Влахова - главен експерт в общината.
Предвижда се прецизиране на необходимите за изпълнение дейности и изготвяне на количествено-стойностна сметка като се търсят законови възможности за провеждане на необходимите процедури при съкратени срокове с цел по-бързото справяне с водния проблем за жителите на с. Брестовица. Приоритетна задача е определянето на най-замърсените с манган участъци от водопроводната мрежа на населеното място.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова се срещна с кмета на община Родопи Павел Михайлов. Снимка: МРРБ
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова се срещна с кмета на община Родопи Павел Михайлов. Снимка: МРРБ

Участниците в срещата се обединиха около решението до края на другата седмица да се направи независим анализ на водата в селото, заявен от община Родопи. Отново в края на следващата седмица трябва да бъде направен и план за пълно решение на проблема с изготвяне на нов проект, допълват от ведомството.