Стефан Вълдобрев и Уикеда пеят на благотворителен фест за "чинията" на Бузлуджа

https://www.24chasa.bg/region/article/9900583 www.24chasa.bg
Със събраните от благотворителния фестивал средства ще бъдат защитени мозайките от външния кръг в паметника. За целта са нужни 64 хиляди лева. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Със събраните пари ще бъдат защитени мозайките от външния кръг в паметника

На 23, 24 и 25 юли т. г. едно от най-красивите места в Балкана - Историческа поляна на връх Бузлуджа, ще се оживи с много музика, култура и забавления. Събитието е "Open Buzludzha Fest", а сред изпълнителите са Стефан Вълдобрев, Уикеда, Иван Шопов, Оги 23, Мила Роберт и много други любими музиканти. Това съобщи за "24 часа" ръководителят на фондация "Проект Бузлуджа" арх. Дора Иванова. Голямата цел на фондацията е с помощта на специалисти и от чужбина да бъде консервиран и отворен за посещения от туристи някогашният Дом-паметник на БКП на върха, известен повече като "чинията" заради необичайната си форма.

Организаторите, които имат подкрепата на община Казанлък и на много доброволци, обещават едно приключение, което обединява желанието за слънце, планина, музика, културно наследство, вкусна храна и любопитни дейности в рамките на един запомнящ се летен уикенд. За улеснение на зрителите в района ще има и специално изграден палатков лагер.

Събраните по време на фестивала средства от входни билети ще бъдат използвани за защитата и опазването на външния кръг от мозайките в "чинията", за което са нужни общо 64 хиляди лева. Миналата есен успешно бе изградено защитно съоръжение над мозайките от вътрешния кръг и за първи път от години те "преживяха" успешно зимата, без повече да се рушат. Предстои това да бъде направено и за мозайките от външния кръг.

"Open Buzludzha Fest" е кулминация на представянето на "Плана за опазване и управление" на паметника Бузлуджа, който е плод на двугодишната работа на международен екип от експерти. Резултатите от нея ще бъдат показани в рамките на фестивала и обстойно ще бъдат презентирани на международна конференция за дисонантно наследство, която ще се проведе непосредствено преди феста на 22 и 23 юли в историческия музей "Искра" в Казанлък и онлайн. Темата на конференцията е "В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти".